Istraživanje NDI: Najveća podrška SNSD-u

V. K.
Istraživanje NDI: Najveća podrška SNSD-u

Banjaluka - Najviše izgleda na izbornu pobjedu u Republici Srpskoj na predstojećim opštim izborima ima SNSD, pokazali su rezultati predizbornog istraživanja javnog mnjenja koje je obavio Nacionalni demokratski institut (NDI) u BiH.

Istraživanje je obavljeno na uzorku od 2.040 ispitanika u periodu od 13. do 24. jula 2014. godine. Rezultati su pokazali da bi za SNSD glasalo 34 odsto opredijeljenih birača. Glas SDS-u bi dalo 21 odsto opredijeljenih birača, PDP-u četiri, SRS RS tri, a DNS-u dva odsto.

Rezultati istraživanja, koje je objavilo sarajevsko "Oslobođenje", pokazuju da SNSD Milorada Dodika ima veću podršku nego svi njegovi protivnici zajedno.

Kada je u pitanju FBiH rezultati istraživanja pokazuju da najveću podršku ima Demokratska fronta za koju bi glasalo 22 odsto opredijeljenih birača. SDA ima podršku 14 odsto, SBB deset, SDP BiH devet, a HDZ BiH sedam odsto sigurnih glasača.

Rezultati istraživanja su pokazali da je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić najomiljenija osoba među političarima u FBiH sa 66 pozitivnih bodova, dok je najneomiljeniji lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji je dobio 62 negativna boda.

 

EU i NATO

Rezultati istraživanja su pokazali da bi BiH u EU i NATO-u rado vidjelo 76 odsto ispitanika u RS. Čak 83 odsto njih smatra da je ekonomija najveći problem u ovom entitetu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana