Истраживање NDI: Највећа подршка СНСД-у

В. К.
Истраживање NDI: Највећа подршка СНСД-у

Бањалука - Највише изгледа на изборну побједу у Републици Српској на предстојећим општим изборима има СНСД, показали су резултати предизборног истраживања јавног мњења које је обавио Национални демократски институт (NDI) у БиХ.

Истраживање је обављено на узорку од 2.040 испитаника у периоду од 13. до 24. јула 2014. године. Резултати су показали да би за СНСД гласало 34 одсто опредијељених бирача. Глас СДС-у би дало 21 одсто опредијељених бирача, ПДП-у четири, СРС РС три, а ДНС-у два одсто.

Резултати истраживања, које је објавило сарајевско "Ослобођење", показују да СНСД Милорада Додика има већу подршку него сви његови противници заједно.

Када је у питању ФБиХ резултати истраживања показују да највећу подршку има Демократска фронта за коју би гласало 22 одсто опредијељених бирача. СДА има подршку 14 одсто, СББ десет, СДП БиХ девет, а ХДЗ БиХ седам одсто сигурних гласача.

Резултати истраживања су показали да је предсједник Демократске фронте Жељко Комшић најомиљенија особа међу политичарима у ФБиХ са 66 позитивних бодова, док је најнеомиљенији лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија, који је добио 62 негативна бода.

 

ЕУ и NATO

Резултати истраживања су показали да би БиХ у ЕУ и NATO-у радо видјело 76 одсто испитаника у РС. Чак 83 одсто њих сматра да је економија највећи проблем у овом ентитету.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана