Istraživanje NDI: Dodik ima natpolovičnu podršku građana RS

Željka Domazet
Istraživanje NDI: Dodik ima natpolovičnu podršku građana RS

Banjaluka - Ukoliko bi sada bili održani izbori za predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik bi ubjedljivo pobijedio sve protivkandidate, a Savez nezavisnih socijaldemokrata bi dobio najviše glasova u Srpskoj.

Ovo su posljednja istraživanja javnog mnjenja, koja je radio vašingtonski Nacionalni demokratski institut u RS.

Prema rezultatima istraživanja, da se izbori sada održavaju, aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik dobio bi 50,7 odsto podrške.

Kako saznaje "Glas Srpske", slijedi lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić sa 17 odsto podrške birača, a daleko ispod su Igor Radojičić, Ognjen Tadić, Emil Vlajki, Nebojša Radmanović, Mladen Ivanić i drugi.

Rezultati posljednjih istraživanja rejtinga političkih stranaka u javnom mnjenju, koje je radio NDI, pokazali su da bi građani Srpske na izborima za Narodnu skupštinu RS najviše glasova dali Savezu nezavisnih socijaldemokrata i to oko 31 odsto.

Druga po povjerenju je Srpska demokratska stranka sa 24 odsto podrške birača, dok se Demokratski narodni savez učvrstio na trećem mjestu sa 5,8 odsto podrške. Partija demokratskog progresa ima oko pet odsto podrške biračkog tijela u Srpskoj, a slijedi Demokratska partija sa 3,5 odsto.

Socijalistička partija RS ima pad povjerenja birača i u ovom trenutku za nju bi glas dalo oko tri odsto građana Srpske.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ rekao je "Glasu Srpske" da istraživanje NDI odražava stvarno stanje.

- Iako bi trebalo ući u metodologiju istraživanja, podatak da bi Dodik pobijedio na izborima za predsjednika ima logike, jer on ima najveći rejting od svih političara, kada je riječ o RS - rekao je Vranješ i dodao da se rezultati istraživanja NDI u velikoj mjeri poklapaju sa istraživanjem koje je rađeno na Fakultetu političkih nauka u decembru prošle godine.

- Na pitanje studenata za koga biste glasali da se održe izbori za predsjednike RS, anketa je pokazala da bi najviše ispitanika glasalo za Dodika. Poslije njega, najveći procenat glasao bi za Ognjena Tadića. To znači da Tadić, za razliku od istraživanja NDI, ima veći rejting od svog stranačkog šefa Mladena Bosića - rekao je on i dodao da prema istraživanju Fakulteta političkih nauka, čak 30 odsto ispitanika nikada nije čulo za Bosića.

Dodao je da, kada je riječ o podacima o ostalim pojedincima i strankama, rezultati istraživanja Fakulteta i NDI u velikoj mjeri se poklapaju.

Izlaznost

Aleksandar Vranješ je kazao da je još rano govoriti o tome da li bi, da se danas održe izbori, veliki broj birača izašao da glasa.

- To je još nepredvidivo, ali kako se bude približavao oktobar 2014. godine, javnost će se sve više "paliti" i izlaznost će biti velika - rekao je Vranješ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana