Istorija i hrana magnet za turiste

Radmila Đević
Istorija i hrana magnet za turiste

Foča - Brojne gastronomske manifestacije, sajmovi,"OK fest", ali i novi smještajni kapaciteti i ulaganja u putnu infrastrukturu, omogućili su da NP "Sutjeska" ovog ljeta zabilježi rekordnu poslijeratnu posjetu turista iz svih krajeva svijeta i pozicionira se u jednu od najtraženijih destinacija na turističkoj mapi ovog dijela Evrope.

Da ljubitelji prirode i dobrog zalogaja uživaju na Tjentištu, pokazala je i jučerašnja "Palačinkijada" na kojoj su mnogobrojni ugostitelji pripremali razne vrste palačinaka. U omiljenim poslasticama najviše su uživali najmlađi, a ni stariji nisu propustili priliku da se vrate u djetinjstvo i degustiraju palačinke sa džemom, kremom, šećerom i medom, ali i one sa neobičnim ukusima i prelivima.

- Iznenađena sam svime što sam ovde videla. Svidele su mi se palačinke sa ukusima koje prvi put probam - oduševljeno je rekla Ružica Prokopović iz Sremske Mitrovice koja se na svom putovanju sa porodicom zaustavila na Tjentištu.

Dan ranije, a u istom ambijentu NP "Sutjeska" organizovao je treći sajam tradicionalnih proizvoda i narodnih rukotvorina, čime su opravdali ovogodišnji cilj - povezivanje sela i turizma. Sajam je okupio brojne izlagače čiji su domaći specijaliteti još jednom privukli ogroman broj posjetilaca i turista iz mnogih evropskih zemalja.

Domaći sirevi, rakija, med, delicije od smokava i voća ubranog sa planinskih visova, tradicionalne recepture Hercegovine, Romanije, srednje Bosne i Crne Gore bili su dio festivalske ponude. Sve to zaslužilo je visoke ocjene turista koji su degustirali ponuđene specijalitete.

- Svake godine, u povratku s mora, obavezno svraćam na ovo mesto. Uvek se nanovo oduševim hranom, organizacijom i ponudom - kaže Vera Stanojević iz Beograda. Visoke ocjene sajamskoj ponudi stigle su i od Vojvođana, a na Tjentištu su uživali i turisti sa drugih kontinenata.

Sve ove manifestacije svrstavaju "Sutjesku" u hit destinacije tokom ljetne sezone. Rukovodstvo parka napravilo je iskorak i izgradnjom apartmana u Dolini heroja povećavajući tako smještajne kapacitete, a u toku je i obnova spomen-obilježja borcima sa Sutjeske. Prihodi u oblasti ugostiteljstva i turizma već su udvostručeni u odnosu na lani, a nedavno je uz pomoć opštine Foča uređen i put do Prijevora, podnožja Maglića, najvišeg planinskog vrha u BiH.

- Put nam je utrostručio broj turista na ovoj lokaciji, a opština je za rekonstrukciju izdvojila 35.000 maraka - rekao je direktor NP "Sutjeska" Dejan Pavlović.

Prijevor

Prijevor, podnožje Maglića koji se uzdiže na visini od 2.386 metara iznad mora, jedna je od najatraktivnijih lokacija NP "Sutjeska". Turistima pruža priliku da prošetaju do Trnovačkog jezera, ali i da usput uživaju u dva vidikovca, Beškita i Dragoš sedlo, sa kojih se pruža prelijep pogled na prašumu Perućicu, vodopad Skakavac, planinu Volujak, vrhove Zelengore i Dolinu heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana