Institut objavio preporuke: Na fakultet s maskom, nema uključivanja klima uređaja

GS
Institut objavio preporuke: Na fakultet s maskom, nema uključivanja klima uređaja

BANjALUKA - Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je preporuke za nastavu u visokoškolskim ustanovama u Srpskoj za vrijeme pandemije Kovida -19.

Kako je navedeno, preporuke se odnose se na nastavu (predavanja, seminari, savjetovanje, praktična nastava/vježbe), sprovođenje ispita i završnih ispita na svim studijima, a njihovo pridržavanje je obavezno.

Preporuke

1.Opšte preporuke za zaposlene i studente

1.1. Svi zaposleni uvisokoškolskim ustanovama i studenti,pri ulasku u ustanovu moraju biti bez simptoma zaraznih bolesti (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa, slabost/malaksalost, proliv,  povraćanje...). Prije  dolaska  u  ustanovu  treba  da  izmjere  svoju  tjelesnu temperaturu, ili mjerenje temperature može biti organizovano na ulazu u ustanovu. Zaposleni i studenti takođe ne treba da dolaze u visokoškolsku ustanovu ukoliko su bili u kontaktu sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem Kovid-19,odnosno ukoliko  je  njima  ili  članovima  njihovog  domaćinstva  izrečena  mjera izolacije/karantina.

1.2. Prilikom ulaska i boravka u objektima, svi zaposleni i studenti su dužni da:prođu dezobarijeru -sunđer dobro natopljen dezinfekcionim sredstvom na bazi hlora(3,0% rastvor hlornog preparata), za dezinfekciju obuće, dezinfikuju ruku (dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola) obavezno nose zaštitnu masku poštuju preporučenu fizičku distancuprovode mjere respiratorne higijene

1.3. Svi zaposleni i studenti su dužni da poštuju tokom svih svojihradnih aktivnosti i predavanja preporuku o  bezbjednoj  udaljenosti,  kao  i  o  dozvoljenom  broju  lica  u  prostoriji  sa  propisanom  udaljenošću,  te o obaveznom nošenju lične zaštitne opreme (maske)tako da prekriva usta i nos. Zaposleni i studenti  između sebe i u odnosu na druge zaposlene i nastudente, trebaju osigurati fizičku distancu od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru.

1.4. Angažovano lice, radnik obezbjeđenja,ili lice koga zaduži rektor ili dekan, kontroliše na ulazu u objekat izvršavanje ovih obaveza od strane zaposlenih i studenata.

1.5. Ukoliko zaposleni ili studenti,koji ulaze u objekat,nemaju odgovarajuća lična sredstva zaštite (masku) ili ne želeda ispoštuju obavezne mjere zaštite, neće moći ući u objekat, o čemu se obavještava  lice koje je zaduženo za praćenje provođenja mjera  u objektu.

1.6.  Poslodavac  je  u  obavezi  da  obezbijedi  dovoljne  količine  sredstava  i  pribora  za  čišćenje  i dezinfekciju,  kao  i  dozer  sa  sredstvom  za  dezinfekciju  ruku  na  bazi  70%  alkohola  u  amfiteatrima, čitaonicama i svim ostalim prostorijama gdje studenti borave i uče. Takođe, neophodno je obezbijediti i dovoljne količine toplomjera i informacije gdje se zaposleni i studenti mogu javiti, kako bi u slučaju da se osjećaju loše, mogli da izmjere svoju tjelesnu temperaturu.

1.7. Zaposleni i studenti su dužni da u objektu, uz nošenje maski, redovno sprovode mjere lične higijene, posebno pranja ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje20 sekundi.Nakon pranja,ruke treba osušiti papirnim ubrusima za jednokratnu upotrebu, koji se nakon korištenja baca u namjensku kantu za otpad, sa poklopcemi nožnom pedalom. Prije ulaska u objekat/amfiteatar/učionicu, obavezna je dezinfekcija ruku prije početka nastave.

1.8.Ukoliko zaposleni koriste maske za jednokratnu upotrebu, iste je potrebno promijeniti čim se ovlaže, zaprljaju ili oštete. Kada se skinu, maske se ne smiju koristiti ponovo. Skinute maske se odlažu u namjenske kese  postavljene  u  kante  sa  poklopcemi  nožnom  pedalomkoje  moraju  biti  obilježene  za  tu  namjenu  ipostavljene na ulazu/izlazu iz objekta. Ukoliko se koriste pamučne maske,zaposleni i studenti  su dužni da tokom radnog vremena koriste najmanje dvije maske koje je potrebno mijenjati čim se ovlaže ili zaprljaju, a po potrebi i češće(detaljnijepogledatina internet straniInstituta za javno zdravstvo: „Zašto je važno nositi masku za lice?"i „Kada i kako koristiti masku za lice?").

1.9. Ne dodirivati lice, posebno usta, nos i oči prije pranja ili dezinfekcije ruku.

1.10.Zaposleni i studenti su dužni da redovno provjetravaju svoj radni prostor i amfiteatar/učionice, prirodnimputem otvaranjem prozora. Ne koristiti vještačku ventilaciju.

1.11.Preporuka je da zaposleni dezinfekcionim sredstvom prebrišu predmete i površine koje se često dodiruju, kao što su tastatura i miš računara, kvake, prekidači,slušalice telefona, radnistolovi, pribor za pisanjei slično.

1.12. Preporuka zaposlenimaje da što više svojih aktivnosti obavljaju elektronskim i telefonskim putem uz smanjenje učestalosti fizičkih kontakata.

1.13. Ne preporučuje se okupljanje zaposlenih i zadržavanjeu istoj prostoriji,naročito u prostorijama za pripremu i služenje obroka i pića/kafe.

1.14. Rad sa strankama se vrši putem pisane ili elektronske pošte i telefonskim putem, osim ako nije obavezno lično prisustvo koje se najavljuje i dogovara sa zaposlenim na ulazu u objekat uz poštovanjesvih navedenih mjera.

1.15. Kontrolisati/ograničiti ulazak svih osoba koje nisu zaposlene u objektu.

1.16.Ne organizovati skupove, proslave i slična dešavanja na fakultetu, kao ni grupne posjete mjestima gdje se očekuje okupljanje većeg broja osoba.

1.17.Redovno čistiti prostor objekta. Detaljno pogledati na stranici JZU Instituta za javno zdravstvo.Uputstvo   za   provođenje   čišćenja   i   dezinfekcije   površina   i   prostora   u   objektima

1.18.Obezbijediti obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada.Otpad odlagati u kesu smještenu u kanti sa pedalom za nožno otvaranje. Kese sa otpadom zavezati prije bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje uz propisane mjere zaštite.

1.19.  Potrebno  je  da  svi  zaposleni  na  fakultetima  smanje  učestalost  svojih  socijalnih  kontakata  u svakodnevnim aktivnostima kako bi mogućnost zaraze bila svedena na minimum.

1.20.U  svim  objektivima    je  obavezno  postaviti  plakate  sa informativnim  i edukativnim  materijalima (prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske).

1.21.Lica angažovana na poslovima obezbjeđenja u objektu dužna su da se pridržavaju svih mjera zaštite, posebno nošenja lične zaštitne opreme (maske) .

1.22.Preporuke za licazaposlena na održavanju higijene u objektu

2.Organizovanje i održavanje nastave

Nastava se ne može organizovati na jedinstven način za sve visokoškolske ustanove, odnosno univerzitete i članice  univerzitetai  visoke  škole.  Model  održavanja  teorijske  i  praktične  nastave  zavisi  od informaciono-tehnoloških  mogućnosti  ustanove,  prostornih  kapaciteta  i  broja  studenata  na  pojedinim predmetima.  Potrebno  je  da  svaka  visokoškolska  ustanova  samostalno  donese  odluku  koji  model  će primjenjivati u svom radu tokom zimskog semestra 2020/2021 školske godine, uz mogućnost promjene modela u ljetnom semetru.

U organizaciji i održavanju teorijskenastave moguće je primijenitijedan od sljedećih modela, pri čemu svaki model implicira korišćenje različitih mjera zaštite od oboljenja Kovid-19:

- Održavanje kompletne nastave na daljinu,  uz  korišćenje  prethodno  snimljenih  sadržaja  i  sa održavanjem  dodatnih  konsultacija  putem  elektronske  platforme  predstavlja  najsigurniji  vid nastave, ukoliko visokoškolska ustanova raspolaže takvim tehnološkim mogućnostima. Međusobnih direktnih kontakata između studenata nema, a direktni kontakti studenata sa nastavnim osobljem su svedeni na neophodni minimum, čime se sprečava prenošenje uzročnika oboljenja. U ovakvom vidu organizacije teorijske nastave nije potrebno preduzimati dodatne zaštitne mjere, niti je potrebno skraćivati trajanje nastavnih časova.

- Kombinovanje onlinepredavanja sa manjim brojem termina konsultacija uživomogu koristiti visokoškolske  ustanove,  odnosno  katedre  koje  imaju  veliki  broj  studenata,  a  nemaju  tehnoloških mogućnosti za  održavanje  kompletne  nastave  na  daljinu.  Snimak  predavanja  putem  video  veze  je poželjno  postaviti  na  platformu  dostupnu  studentima,  da  bi  se  smanjila  potreba  dolaska  na konsultacije. Nastavno osoblje bi trebalo da ponudi i mogućnost konsultacija putem mejla, da bi se dodatno smanjila potreba dolaska na konsultacije. Poželjno bi bilo termin konsultacija koristiti samo u svrhu odgovora na pitanja studenata (ne ponovnog držanjapredavanja), da bi se smanjilo trajanje kontakta. Konsultacije mogu da se drže samo za manje grupe studenata (do 50), u prostoriji odgovarajuće veličine, u trajanju do 40 minuta. Ukoliko je potrebno, zakazivati dodatne termine konsultacija, a ne povećavati veličinu grupe. Stolovi i stolice se razmještaju ili obilježavaju tako da se obezbijedi minimalan razmak od 2 metra između studenata. Nastavno osoblje mora redovno voditi evidenciju prisustva konsultacijama, pri čemu studenti svojim potpisom uz punu odgovornost potvrđuju da nemaju temperaturu, niti  druge  simptome  oboljenja. Prilikom  izvođenja konsultacija, nastavno osoblje i studenti su dužni da sve vrijeme na ispravan način nose maske. Konsultacije uživo se ne mogu izvoditi u prostoriji koja se grije ilihladi klima uređajem. Od studenata je potrebno tražiti da  se  prije  i  nakon  konsultacija  ne  zadržavaju  i  ne  formiraju  veće  grupe  u  holovima  i  drugim zajedničkim prostorijama visokoškolske ustanove. U slučaju održavanja paralelnih konsultacija u više prostorija istog objekta, vrijeme početka i završetka konsultacija ne treba da bude isto za sve predmete,  da  bi  se  smanjio  međusobni  dodir  između  grupa  studenata  (konsultacije  u  susjednim prostorijama trebaju počinjati u razmaku od najmanje 10-15 minuta). Razmak između konsultacija koje se održavaju u istoj prostoriji mora biti najmanje 20 minuta, da bi se smanjio kontakt između studenata koji dolaze na i odlaze sa konsultacija.

- Održavanje klasične nastave sa predavanjima uživoje  model  u  kom  postoji  najveći  rizik  za prenošenje virusa koji uzrokuje oboljenje Kovid-19. Ovakav vid nastave za sada može biti pogodan samo  za  teorijsku  nastavu  na  predmetu  koji  sluša  mali  broj  studenata  (ispod  50),  pri  čemu visokoškolska  ustanova  raspolaže  sa  dovoljno  velikom  prostorijom  u  kojoj  se može  obezbijediti fizičko rastojanje od 2 metra među studentima tokom predavanja (minimalno 4 m2po studentu). Broj studenata na ovom vidu teorijske nastave može biti i veći od 50 ukoliko visokoškolska ustanova raspolaže  dovoljnim  prostornim  kapacitetima  uz  striktno  obezbjeđenje  fizičkog  rastojanja  od  2 metra među studentima i vremenskog ograničenja nastavne jedinice. Nastavno osoblje mora redovno voditi evidenciju prisustva nastavi, pri čemu studenti svojim potpisom svaki put uz punuodgovornost potvrđuju  da  nemaju  temperaturu,  niti  druge  simptome  oboljenja  Kovid-19.  Prilikom  izvođenja nastave, nastavno osoblje i studenti su dužni da sve vrijeme na ispravan način nose maske. Da bi se smanjilo  vrijeme  kontakta,  potrebno  je obezbijediti  da  se  u  najvećoj  mogućoj  mjeri  skrati  dužina boravka grupe u zatvorenom prostoru. Nastava u bloku, za jednu grupu studenata, izvodi se bez pauze, u najdužem trajanju od 2 sata, nakon čega je potrebno napraviti pauzu u minimalnom trajanju od 30 minuta za dezinfekciju i provjetravanje prostorije. Stolovi i stolice se razmještaju ili obilježavaju tako da se obezbijedi minimalan razmak od 2,0 metra između studenata. Nastava se ne može izvoditi u prostoriji koja se grije ili hladi klima uređajem. Od studenata je potrebno tražiti da se prije i nakon predavanja ne zadržavaju i ne formiraju veće grupe u holovima i drugim zajedničkim prostorijama visokoškolske  ustanove.  U  slučaju  održavanja  paralelne  nastave  u  više  prostorija  istog  objekta, vrijeme početka i završetka nastave ne treba da bude isto za sve predmete, da bi se smanjio međusobni kontakt između grupa studenata Ukoliko su studentima potrebne dodatne konsultacije, u tu svrhu se može koristiti mejl, da bi se smanjila potreba za dodatnim kontaktima.Sva  praktična  nastava  koja  se  može  organizovati onlineili  na  daljinu,  organizuje  se  na  takav  način.  U slučajevima kada to nije moguće, u organizaciji praktične nastave potrebno je uvažiti sljedeće preporuke:

- Boravak u prostoriji za praktičnu nastavu je neophodno organizovati na takav način da se obezbijedi socijalna distanca/međusobno rastojanje između studenata kao i studenata i nastavnika od minimalno 2 metra, uz pojačane mjere za dezinfekciju namještaja i opreme koja se koristi u praktičnoj nastavi.

- Prostorija  u  kojoj  se  održava  praktični  dio  nastave  trebabiti  što  veća  i mora  se  što  češće provjetravati.

- Praktična nastava se održava za male grupe uvijek istih studenta i nastavnog osoblja. Izbjegava se bliski kontakt studenta i nastavnika iz jedne grupe sa drugom. Nastavno osoblje ne može paralelno držati praktičnu nastavu u više prostorija, pri čemu „šeta" i dijeli vrijeme među prostorijama.

- Stolovi/mjesta  za  rad  razmiču  se  tako  da  studenti  sjede/provode  praktični  rad  na  međusobnoj udaljenosti od 2 metra, i to svaki student na istom mjestu tokom trajanja nastave.

- Prostorija u kojoj se izvodi praktična nastava treba zatvorenim vratima biti odvojena od hodnika i prostorija  u  kojima  borave  druge  grupe  studenata.  Prostorija  mora  biti  takva  da  se  može  dobro provjetriti.

- Tokom trajanja praktične nastave, u prostoriju ne ulaze druge osobe (npr. zbog čišćenja, donošenja nastavnih materijala, ili drugih razloga) sve dok studenti borave u prostoriji.

- Trajanje praktične nastave treba skratiti na neophodni minimum, potreban da se steknu predviđene vještine.

3.Organizovanje i održavanje ispita

Prilikom organizovanja i održavanja ispita, potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

- Gdje god je moguće, preporučuje se elektronsko prijavljivanje ispita, u cilju smanjenja broja direktnih kontakata studenata sa osobljem visokoškolske ustanove.

- Ispit  se  ne  može  organizovati  u  prostorijama  zdravstvene  ustanove  koja  učestvuje  u  zbrinjavanju pacijenata oboljelih od Kovid-19.

- Broj studenata u grupi koja polaže ispit zavisi od kapaciteta prostorije (minimalno 4 metra kvadratna po studentu).

- Stolovi i stolice se razmještaju ili obilježavaju tako da se obezbijedi minimalan razmak od 2 metra između studenata koji polažu ispit. Kada je sjeo na određeno mjesto, student ga ne mijenja do kraja ispita.

- Prostorija  za  izvođenje  ispita  se mora  što  češće  provjetravati,  te  je  potrebno  što  češće dezinfikovati predmete i površine koje se često dodiruju, po mogućnosti poslije izlaska svake grupe studenata.

- Veličina grupe ne treba da prelazi 50 osoba, u slučaju pismenog polaganja ispita.

- Ukoliko se ispit izvodi usmeno, zakazuju se manje grupe u više termina tokom dana, uzimajući u obzir pauze za dezinfekciju i provjetravanje prostorije.

- Ispitu ne mogu pristupiti studenti koji ne nose masku. Nastavnik koji obavlja ispit je dužan da svakom studentu kod koga primjeti suprotno, skrene pažnju na pravilno nošenje maske tokom ispita (maska treba da prekriva nos i usta).

- Od studenata je potrebno tražiti da se prije i nakon ispita ne zadržavaju i ne formiraju veće grupe u holovima i drugim zajedničkim prostorijama visokoškolske ustanove.

- Prilikom organizovanja dijelova ispita koji zahtijevaju praktičan rad, primjenjuju se iste preporuke kao za organizovanje praktične nastave.

4.Pružanje ugostiteljskih usluga u okviru objekata visokoškolskih ustanova

Pružanje ugostiteljskih usluga u okviru objekta javnih i privatnih univerziteta ili pojedinih organizacionih jedinica  univerzitetai  visokih  školatreba  da  bude  u skladu  sa  opštim  mjerama  definisanim  za  rad ugostiteljskih objekata tokom trajanja epidemije i pandemije izazvane infekcijom Kovidom-19.

Specifičnosti   organizacije  rada  ugostiteljskih  objekata  odnose  se  napravilnu  organizaciju  rada, ograničenje ukupnog broja posjetioca, načine posluživanja hrane i pića,  ličnu higijenu i ličnu zaštitnu opremu  zaposlenika  i  posjetioca,  higijenu  radnog  prostora  i  zaštitu  zdravlja  posjetioca  i  zaposlenika. Detaljnije pogledati nana stranici JZU Institua za javno zdravstvoRepublike Srpske.

5.Rad biblioteka i čitaonica

Rad biblioteka, čitaonica i srodnih prostora treba organizovati uz primjenu opštih preporuka za smanjenje rizika (poštovanje fizičke distance, higijena ruku i prostora, lična zaštitna oprema, provjetravanje) uz maksimalno izbjegavanje socijalnih kontakata.

1.Ukoliko tehnički  i  organizacioni  kapaciteti čitaonice  i  biblioteke visokoškolske  ustanove to dozvoljavaju bilo bi najbolje studentima staviti na raspolaganje e-materijale. 2.Ukoliko to nije moguće ulaske korisnika u biblioteku i čitaonicu treba organizovatiprema dnevnom rasporedu uz prethodnu najavu i voditi evidenciju o posjetiocima i zaposlenicima

3.Na ulazu u čitaonicu i biblioteku treba obezbijediti dispenzer sa dezinfkecionim sredstvom ijasno uputstvo vezano za dezinfekciju ruku, držanje fizičke distance i nošenje lične zaštiten opremei jasno uputstvo o načinu kretanja u prostoru čitaonice i biblioteke (putokazi na hodnicima kojima se reguliše smjer  kretanja,  a  kojima  se  smanjuje  mogućnost  zaraze,  trebaju  biti  istaknuti  na  svim  relevantnim  i vidljivim mjestima).

4.U mokrim čvorovima biblioteke i čitaonice treba obezbijediti sredstva za održavanje lične higijene (tečni sapun, vodu, papirnati ubrus), a na ulazu u mokre čvorove treba da stoji jasno uputstvo u vezi sa postupanjem u mokrom čvoru.5.Prostor unutar biblioteke i čitaonice obezbjediti tako da raspored stolova u čitaonici i biblioteci obezbješuje fizičku distncu od 2 metra.

6.Na  pultu  za  izdavanje  i  preuzimanje  čitaoničke  i  bibliotečke  građe postaviti  pregradu  izmešu zaposlenika biblioteke/čitaonice i korisnika i dispenzer sa dezinfekcionim sredstvom.

7.Članice univerziteta (fakulteti) i visoke škole bi trebale da svaka u skladu sa svojim mogućnostima učine dostupnim elektronske materijale, kao i da studentima omoguće dostupnost informatičke opremekoja treba biti redovno dezinfikovana.

8.Čitaonice i biblioteke pojedinih članica univerziteta (pojedinačnih fakulteta) i visokih škola se trebaju pridržavati istih preporuka kao i centralna čitaonica i biblioteka univerziteta.

9.Svi  zaposlenici  biblioteke  i  čitaonice  moraju  nositi  ličnu  zaštitnu  opremu  (higijenske  maske), održavati ličnu higijenu (redovno pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od minimalno 20 sekundi ili dezinfkecija sredstvom na bazi 70% alkohola) i mjeriti temperaturu prije dolaska na posao.

10.Posjetioci  su  u  obavezi  da  prije  dolaska  u  biblioteku  i  čitaonicu  rezervišu  termin,  ponesu  masku, dezinfikuju ruke na ulazu u biblioteku i čitaonice poštuju mjere fizičke distance.

11.Univerzitet  i  članice  univerztetate  visoke  škole bi  trebale  da  ukoliko  dolazi  do posuđivanja bibliotečke i čitaoničke građe da izrade uputstvo o postupanju sa navedenom građom nakon povratka u biblioteku/čitaonicu kao i uputstvo o postpanju zaposlenika sa istom.

12.Održavanje  higijeneprostora,  lične  higijene,  higijene,  bibliotečke  i  čitaoničke  građe,  te  adekvatno provjetravanje detaljnije pogledati na sajtuJZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

6.Informisanje studenata

Visokoškolske ustanove su u obavezi da redovno, pravovremeno i u skladu sa novim saznanjima informišu studente o načinu organizacije nastave i mjerama koje ustanovapreduzima i čije se sprovođenje očekuje i od strane studenata kako bi se zaštitilo zdravlje studenata i zaposlenika visokoškolske ustanove.

1)Visokoškolske ustanovetrebaju da izrade jasna uputstva koja će biti postavljena na vidnim mjestima u vezi  sa  organizacijom  ulaska i  kretanjemstudenata  koja  će  biti  dostupna  i  u  elektronskoj  formi  za studente(mjerenje  temperature,  nošenje  lične  zaštitne  opreme,  ličnahigijena,  poštovanje  fizičke distance...).

2)Visokoškolske ustanovetrebaju da izrade jasna uputstva za studente koji dolaze iz inostranstva o načinu ulaska u Republiku Srpsku, kao i uputstva za postupanje u slučaju pojave simptoma koji upućuju na postojanje infekcije izazvane SARS-CoV-2 virusom ili oboljenja Kovid- 19 ili da studente upute na već postojeća uputstva.Detaljnije pogledati na stranici JZU Instituta za javno zdravstvo.

3)Visokoškolske ustanovetrebaju da izrade jasna uputstva za postupanje studenata kojiiz zdravstvenih razloga nisu  u  mogućnosti da pohađaju teoretsku ipraktičnu nastavu po  uobičajenom modelu,kao i za studente koji iz određenih razloga nisu u mogućnosti da nose ličnu zaštitnu opremu

4)Preporučuje  se  da  visokoškolske  ustanove  imenujutim  za praćenje  realizacije  mjera  prevencije oboljevanja od Kovida-19

5)Za  svaki  objekat se  preporučuje  da  se  odredilice/lica  koja  će  na  ulazu  provjeravati  pridržavanje preporučenih mjera

7.Postupanje u slučaju pojave slučaja Kovida-19 oboljenja

- Zaposleni  koji  imaju  simptome zarazne bolesti,potrebno  je  da  ostanu  kod  kuće  te  da  telefonom obavijeste svog nadređenog. Ako su bili u kontaktu sa osobom oboljelom od Kovida-19, o tome treba da telefonom obavijestenadležnu higijensko-epidemiološku službukojaće provesti epidemiološko istraživanje i neophodne epidemiološke mjere.

Studenti  koji  imaju  simptome  zaraznih  bolesti  (povišena  tjelesna  temperatura,  respiratorni simptomi kao kašalj i kratak dah, bol u grlu, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje...) ili kod kojihpostoji sumnja ili potvrđena infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu sa osobama sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom uzrokovanom virusom korona (na primjer ukoliko je kod člana domaćinstva potvrđena infekcija ili je član domaćinstva u izolaciji zbog sumnje na infekciju) ostaju kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana