Imam neće biti kažnjen zbog nazivanja Srpske genocidnom tvorevinom

Nebojša Tomašević
Imam neće biti kažnjen zbog nazivanja Srpske genocidnom tvorevinom

BANjALUKA - Imam Muharem Štulanović iz Bihaća u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je danas optužbi za krivično djelo povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda koje mu se stavljalo na teret.

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je Republiku Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom” pa je optužnicu protiv njega  podiglo Republičko javno tužilaštvo Srpske.

Štulanovića je optužnica teretila za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Srpske.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Siniša Marković danas je rekao da je nakon potvrđivanja optužnice donesena odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano.

- Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano - rekao je Marković.

Ustavni sud je 18. januara na sjednici utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika Srpske nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

Sudija Marković je na početku današnjeg ročišta pitao tužiteljku Dragicu Glušac  da li ostaje kod  optužnice s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH. 

- Optužnica je potvrđena i takva je kakva je. Ako je amnestiran taj član zakona i to krivično djelo, nije obilježje krivičnog djela i riječi optuženog. Eventualno optužnica bi se mogla precizirati i govoriti o krivičnom djelu izazivanje i podsticanje na nacionalnu i vjersku mržnju - kazala je Glušac.

Sudija Marković je u presudi objasnio da bi  preciziranje optužnice kako je navela tužilac  značilo istragu na glavnom pretresu, što nije dozvoljeno. 

Optužnica  je teretila  Štulanovića da je 13. januara 2023. godine u vjerskom objektu - džamiji koja se nalazi u kompleksu Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću i to u toku vjerskog obreda – džume namaza, koja se obavlja samo petkom, održao govor u trajanju od 24:24 minute u kom je između ostalog izjavio: „kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eReS".

- Govor je objavljen na Jutjubu, istog dana, pod nazivom „okotilo se povampireno zlo" - stoji u optužnici.

Dodaje se da je Štulanović u govoru naveo i da se  nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu.

Kako stoji u optužnici on je u govoru rekao "Znači, braćo treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog...".

Dalje je navedeno da je optuženi u govoru  izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu

Obraćanje

Odbrana Štulanovića je od početka upozoravala da optužnicu treba odbaciti s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

- Nastavak procesa bi značilo da ste i vi saučesnici u nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH - kazao je advokat Duško Tomić. 

Sudu se obratio i Štulanović koji je rekao da iz njega nikada nije izbijala mržnja. 

- Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi. Vjerovatno ćemo se vidjeti na drugom sudu - rekao je Štulanović. 

Tužilac Glušac je upitala da li je to "prijetnja", ali se ubacio advokat Tomić i kazao kako njegov klijent vjeruje i živi za "nebeski sud".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana