Имам неће бити кажњен због називања Српске геноцидном творевином

Небојша Томашевић
Имам неће бити кажњен због називања Српске геноцидном творевином

БАЊАЛУКА - Имам Мухарем Штулановић из Бихаћа у бањалучком Окружном суду ослобођен је данас оптужби за кривично дјело повреда угледа Републике Српске и њених народа које му се стављало на терет.

Штулановић је у јануару прошле године током џума намаза одржао говор у којем је Републику Српску назвао “геноцидном творевином” па је оптужницу против њега  подигло Републичко јавно тужилаштво Српске.

Штулановића је оптужница теретила за повреду угледа Републике Српске и њених народа из члана 280а. Кривичног законика Српске.

Судија Окружног суда у Бањалуци Синиша Марковић данас је рекао да је након потврђивања оптужнице донесена одлука Уставног суда БиХ и ово дјело је 7. фебруара декриминисано.

- Будући да су одлуке Уставног суда БиХ обавезне и коначне суд је закључио да је ово дјело декриминисано - рекао је Марковић.

Уставни суд је 18. јануара на сједници утврдио да члан 280а. Кривичног законика Српске није у складу с Уставом БиХ, нити Европском конвенцијом, због чега је ову одредбу укинуо.

Судија Марковић је на почетку данашњег рочишта питао тужитељку Драгицу Глушац  да ли остаје код  оптужнице с обзиром на одлуку Уставног суда БиХ. 

- Оптужница је потврђена и таква је каква је. Ако је амнестиран тај члан закона и то кривично дјело, није обиљежје кривичног дјела и ријечи оптуженог. Евентуално оптужница би се могла прецизирати и говорити о кривичном дјелу изазивање и подстицање на националну и вјерску мржњу - казала је Глушац.

Судија Марковић је у пресуди објаснио да би  прецизирање оптужнице како је навела тужилац  значило истрагу на главном претресу, што није дозвољено. 

Оптужница  је теретила  Штулановића да је 13. јануара 2023. године у вјерском објекту - џамији која се налази у комплексу Исламско-педагошког факултета у Бихаћу и то у току вјерског обреда – џуме намаза, која се обавља само петком, одржао говор у трајању од 24:24 минуте у ком је између осталог изјавио: „као посљедица да се створи и направи Република Српска, чије окоћење славе 9. јануара. Баш због те геноцидне творевине која се окотила и заживјела тог 9. јануара у виду геноцидне творевине еРеС".

- Говор је објављен на Јутјубу, истог дана, под називом „окотило се повампирено зло" - стоји у оптужници.

Додаје се да је Штулановић у говору навео и да се  над самим Сарајевом славе геноцидну окотину.

Како стоји у оптужници он је у говору рекао "Значи, браћо треба предузети све што је у нашој моћи, па се тек онда ослонити на драгог Бога на међународну заједницу и на неког другог...".

Даље је наведено да је оптужени у говору  изложио порузи, презиру и грубом омаловажавању Републику Српску, јер је означио као геноцидну творевину

Обраћање

Одбрана Штулановића је од почетка упозоравала да оптужницу треба одбацити с обзиром на одлуку Уставног суда БиХ.

- Наставак процеса би значило да сте и ви саучесници у непоштовању одлука Уставног суда БиХ - казао је адвокат Душко Томић. 

Суду се обратио и Штулановић који је рекао да из њега никада није избијала мржња. 

- Као човјек и хуманиста не могу да поднесем такве ријечи. Вјероватно ћемо се видјети на другом суду - рекао је Штулановић. 

Тужилац Глушац је упитала да ли је то "пријетња", али се убацио адвокат Томић и казао како његов клијент вјерује и живи за "небески суд".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана