Helez prijeti novom "Olujom", stranci zatvaraju oči

Veljko Zeljković
Helez prijeti novom "Olujom", stranci zatvaraju oči

BANjALUKA - Prijeteće izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza rezultat su njegove sve veće frustriranosti i opsjednutosti sa Republikom Srpskom, ali i pokušaj da se pažnja javnosti u FBiH skrene sa nekih afera o navodnoj povezanosti pojedinih bošnjačkih političara sa narko-kartelima, ali i dokaza koji bi mogli srušiti srebrenički mit.

Kaže ovo za “Glas Srpske” dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin, koji je ujedno i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, komentarišući Helezovo gostovanje na jednoj federalnoj televiziji i njegove riječi da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek. Helez je ovom prilikom, u svom maniru, zaprijetio i da će, ako se Srbi ne povinuju ovom planu, “izvući deblji kraj” i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u “Oluji”, poručivši da bi bila “prednost” ako bi se Srbi sami iselili. Naglasio je i da “predstavnici međunarodne zajednice sa kojima svaki dan razgovara” dijele njegove stavove. On je nedavno poručio i da je potrebno uvesti vojnu obuku u srednje škole, jer djeca ne znaju rukovati naoružanjem.

Na ove riječi niko od predstavnika međunarodne zajednice nije reagovao.

Prema riječima Župljanina, ministar Helez nije ništa drugo do “ostrašćeni bošnjački ekstremni jastreb” koji se nikada neće pomiriti s tim  što Republika Srpska i dalje postoji i pored svih izazova s kojim se ona suočila, ali i susreće danas.

- Bošnjački političari trebalo bi znaju da nisu oni odlučivali o nastanku Srpske pa neće ni o njenom eventualnom nestanku, koje priželjkuju. Ona je plod borbe srpskog naroda. Međunarodno je priznata. Nikakve rezolucije o Srebrenici ne mogu to poništiti pa ni ono što je usvojeno Deklaracijom na Svesrpskom saboru - kategoričan je Župljanin.

Navodi i da i ovaj primjer govori ko u stvari radi na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i otkriva koje su to stvarne namjere bošnjačkih političkih elita.

- Mogu oni pričati šta žele. Mogu i sanjati, ali Srpska je trajna kategorija i što se prije pomire s tom činjenicom biće im bolje, jer sve što rade samo vodi ka daljim podjelama i nestanku BiH. U ovim Helezovim izjavama sigurno ima i elemenata krivičnog djela, ali ko će ga pozvati na odgovornost. Živimo u vrijeme nepravde i institucionalnog nasilja - kaže Župljanin.

Na pitanje zašto niko od predstavnika međunarodne zajednice nije reagovao na ove Helezove izjave, Župljanin odgovara da nas ta ćutnja ne bi trebalo začuditi, jer se njemačka, američka i britanska ambasada otvoreno zalažu za stvaranje unitarne BiH, bez Srpske.

Slično mišljenje dijeli i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić, navodeći da ovaj primjer najbolje govori o tome ko priča o ratu i poziva na njega te ko širi opasnu ratnohuškačku retoriku u BiH. Ćeranić smatra da bi SIPA, ali i nadležna tužilaštva zbog toga trebalo da stave pod lupu ministra odbrane BiH, pogotovo jer mu ovo nije prvi put.

-  Mislim da ima elemenata za tako nešto, iako smatram da su ove njegove izjave populističke, ali i vremenski tempirane da bi se skrenula pažnja sa nekih stvari koje se dešavaju u FBiH - dodao je Ćeranić.  

Kina i Rusija

Prema riječima Župljanina, Kina i Rusija, dvije velike sile vrlo dobro znaju šta se dešava na ovim prostorima i sigurno neće dozvoliti da se ugrozi međunarodno pravo i sporazumi koji su potpisani.

- Republika Srpska trebalo bi da nastavi sa svojom legitimnomm borbom da očuva svoje nacionalne interese, a Helez neka samo lupeta - kaže Župljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana