Хелез пријети новом "Олујом", странци затварају очи

Вељко Зељковић
Хелез пријети новом "Олујом", странци затварају очи

БАЊАЛУКА - Пријетеће изјаве министра одбране БиХ Зукана Хелеза резултат су његове све веће фрустрираности и опсједнутости са Републиком Српском, али и покушај да се пажња јавности у ФБиХ скрене са неких афера о наводној повезаности појединих бошњачких политичара са нарко-картелима, али и доказа који би могли срушити сребренички мит.

Каже ово за “Глас Српске” декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин, који је уједно и предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске, коментаришући Хелезово гостовање на једној федералној телевизији и његове ријечи да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек. Хелез је овом приликом, у свом маниру, запријетио и да ће, ако се Срби не повинују овом плану, “извући дебљи крај” и проћи као Срби из Републике Српске Крајине, који су протјерани у “Олуји”, поручивши да би била “предност” ако би се Срби сами иселили. Нагласио је и да “представници међународне заједнице са којима сваки дан разговара” дијеле његове ставове. Он је недавно поручио и да је потребно увести војну обуку у средње школе, јер дјеца не знају руковати наоружањем.

На ове ријечи нико од представника међународне заједнице није реаговао.

Према ријечима Жупљанина, министар Хелез није ништа друго до “острашћени бошњачки екстремни јастреб” који се никада неће помирити с тим  што Република Српска и даље постоји и поред свих изазова с којим се она суочила, али и сусреће данас.

- Бошњачки политичари требало би знају да нису они одлучивали о настанку Српске па неће ни о њеном евентуалном нестанку, које прижељкују. Она је плод борбе српског народа. Међународно је призната. Никакве резолуције о Сребреници не могу то поништити па ни оно што је усвојено Декларацијом на Свесрпском сабору - категоричан је Жупљанин.

Наводи и да и овај примјер говори ко у ствари ради на рушењу Дејтонског мировног споразума, али и открива које су то стварне намјере бошњачких политичких елита.

- Могу они причати шта желе. Могу и сањати, али Српска је трајна категорија и што се прије помире с том чињеницом биће им боље, јер све што раде само води ка даљим подјелама и нестанку БиХ. У овим Хелезовим изјавама сигурно има и елемената кривичног дјела, али ко ће га позвати на одговорност. Живимо у вријеме неправде и институционалног насиља - каже Жупљанин.

На питање зашто нико од представника међународне заједнице није реаговао на ове Хелезове изјаве, Жупљанин одговара да нас та ћутња не би требало зачудити, јер се њемачка, америчка и британска амбасада отворено залажу за стварање унитарне БиХ, без Српске.

Слично мишљење дијели и декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић, наводећи да овај примјер најбоље говори о томе ко прича о рату и позива на њега те ко шири опасну ратнохушкачку реторику у БиХ. Ћеранић сматра да би СИПА, али и надлежна тужилаштва због тога требало да ставе под лупу министра одбране БиХ, поготово јер му ово није први пут.

-  Мислим да има елемената за тако нешто, иако сматрам да су ове његове изјаве популистичке, али и временски темпиране да би се скренула пажња са неких ствари које се дешавају у ФБиХ - додао је Ћеранић.  

Кина и Русија

Према ријечима Жупљанина, Кина и Русија, двије велике силе врло добро знају шта се дешава на овим просторима и сигурно неће дозволити да се угрози међународно право и споразуми који су потписани.

- Република Српска требало би да настави са својом легитимномм борбом да очува своје националне интересе, а Хелез нека само лупета - каже Жупљанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана