Helez preglasavanjem želi da sačuva sebe

Ognjen Tešić
Helez preglasavanjem želi da sačuva sebe

SARAJEVO - Ideja ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da raspusti postojeći saziv Doma naroda Parlamenta BiH, i to preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović, prije svega za cilj ima sprečavanje vlastite smjene.

Ističu to sagovornici “Glasa Srpske”, ali i dodaju da bi realizacija pomenute ideje BiH neminovno gurnula u još jednu veliku krizu.

- Možemo izbaciti SNSD iz vlasti, matematika postoji. Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Denis Bećirović bez srpskog člana mogu da raspuste Dom naroda. Jedan od razloga za raspuštanje je blokada - rekao je nedavno Helez.

U takvom raspletu bi­o bi biran novi Dom naroda, a u njemu, prema Helezovim projekcijama, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne bi imao četiri delegata, koja su neophodna za kontrolni paket nad odlukama i zakonima koje usvaja Parlament BiH.

- To nije spasavanje, već eliminisanje onoga ko radi protiv države - izjavio je on.

Na Helezove izjave brzo je reagovao savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić koji je poručio da se ministar odbrane plaši da će biti smijenjen pa pokušava da izazove krizu u BiH.

- Helez se plaši smjene sa ministarske funkcije i zbog toga želi da izazove parlamentarnu krizu, obustavu rada Parlamenta BiH i ustavnu krizu. Ko to može Narodnu skupštinu Republike Srpske da natjera da ponovo bira delegate - upitao je Tadić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Sanja Vulić kaže da je poražavajuće da jedan ministar ne zna da za raspuštanje Doma naroda postoji procedura Predsjedništva BiH.

- U toj proceduri jasno stoji kada, kako i u kojim slučajevima može da se raspusti Dom naroda, i ti uslovi sada nisu ispunjeni. Za Heleza svi znaju kako je došao na tu poziciju i kakva mu je biografija, te da je jasno da ga kao klovna koriste pojedini mediji u Federaciji BiH koji mu daju prostor za napade na Republiku Srpsku - poručila je Vulićeva.

Politički analitičar Nebojša Tojagić kaže za “Glas Srpske” da je Helezova ideja o raspuštanju Doma naroda BiH preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BiH zakonski moguća, ali i da njena realizacija neminovno vodi BiH u novu veliku krizu.

- Da do toga i dođe, odakle Helez može znati koliko bi SNSD dobio delegata prilikom novog izbora. I ranije su mnogi govorili da SNSD neće imati četiri delegata pa na kraju ima. Misli li iko da će lider SNSD-a sjediti skrštenih ruku dok mu neko pokušava staviti svilen gajtan oko vrata ili će na ovaj atak Heleza odgovoriti novim blokadama i postupcima? Uostalom, ako SDP-u ne odgovara Dodik, ko im brani da napuste vlast na nivou BiH i na novim izborima legitimno formiraju novu skupštinsku većinu u kojoj neće biti ili SNSD-a ili SDP-a - kaže Tojagić.

Interesantno je da Helezova ideja o izbacivanju SNSD-a iz vlasti na nivou BiH dolazi samo nekoliko dana nakon što su poslanici pomenute partije najavili da će pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu, a koju su podržale i druge stranke iz Srpske. Ona se traži zbog tvrdnji ministra odbrane da u Srpskoj postoje paravojne formacije i ruski kampovi za obuku, i to pod okriljem MUP-a Srpske, što su, između ostalih, demantovali Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH i EUFOR.

Podsjećamo, lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao ranije da nijedna odluka iz sektora bezbjednosti neće proći Savjet ministara BiH dok je Zukan Helez ministar.

- Ne može se prihvatiti da neko bude zajednički ministar i da toliko laže - zaključio je Dodik.

Helezovu smjenu traže i u najvećoj opozicionoj partiji u Srpskoj. Predsjednik SDS-a Milan Miličević kaže da bi ministar odbrane u Savjetu ministara, da postoji odgovornost, sam podnio ostavku nakon izjava da u Republici Srpskoj postoje kampovi za vojnu obuku.

- Nedopustivo je da iznosi dezinformacije koje unose nemir, narušavaju bezbjednosnu situaciju i podstrekavaju mržnju koje nam je bilo previše u proteklih nekoliko decenija. Očigledno je da on nema odgovornosti - rekao je Miličević.

SDP štiti svog ministra

Da Zukan Helez, ipak, nije slobodni strijelac, pokazala je konferencija za medije nakon sastanka “trojke”, na kojoj je lider SDP-a Nermin Nikšić dao punu podršku ministru odbrane.

- SDP stoji iza Zukana Heleza. Sa partnerima iz Republike Srpske ćemo nastojati doći do kompromisnih rješenja - rekao je Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana