Хелез прегласавањем жели да сачува себе

Огњен Тешић
Хелез прегласавањем жели да сачува себе

САРАЈЕВО - Идеја министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да распусти постојећи сазив Дома народа Парламента БиХ, и то прегласавањем српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић, прије свега за циљ има спречавање властите смјене.

Истичу то саговорници “Гласа Српске”, али и додају да би реализација поменуте идеје БиХ неминовно гурнула у још једну велику кризу.

- Можемо избацити СНСД из власти, математика постоји. Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Денис Бећировић без српског члана могу да распусте Дом народа. Један од разлога за распуштање је блокада - рекао је недавно Хелез.

У таквом расплету би­о би биран нови Дом народа, а у њему, према Хелезовим пројекцијама, предсједник СНСД-а Милорад Додик не би имао четири делегата, која су неопходна за контролни пакет над одлукама и законима које усваја Парламент БиХ.

- То није спасавање, већ елиминисање онога ко ради против државе - изјавио је он.

На Хелезове изјаве брзо је реаговао савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић који је поручио да се министар одбране плаши да ће бити смијењен па покушава да изазове кризу у БиХ.

- Хелез се плаши смјене са министарске функције и због тога жели да изазове парламентарну кризу, обуставу рада Парламента БиХ и уставну кризу. Ко то може Народну скупштину Републике Српске да натјера да поново бира делегате - упитао је Тадић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Сања Вулић каже да је поражавајуће да један министар не зна да за распуштање Дома народа постоји процедура Предсједништва БиХ.

- У тој процедури јасно стоји када, како и у којим случајевима може да се распусти Дом народа, и ти услови сада нису испуњени. За Хелеза сви знају како је дошао на ту позицију и каква му је биографија, те да је јасно да га као кловна користе поједини медији у Федерацији БиХ који му дају простор за нападе на Републику Српску - поручила је Вулићева.

Политички аналитичар Небојша Тојагић каже за “Глас Српске” да је Хелезова идеја о распуштању Дома народа БиХ прегласавањем српског члана Предсједништва БиХ законски могућа, али и да њена реализација неминовно води БиХ у нову велику кризу.

- Да до тога и дође, одакле Хелез може знати колико би СНСД добио делегата приликом новог избора. И раније су многи говорили да СНСД неће имати четири делегата па на крају има. Мисли ли ико да ће лидер СНСД-а сједити скрштених руку док му неко покушава ставити свилен гајтан око врата или ће на овај атак Хелеза одговорити новим блокадама и поступцима? Уосталом, ако СДП-у не одговара Додик, ко им брани да напусте власт на нивоу БиХ и на новим изборима легитимно формирају нову скупштинску већину у којој неће бити или СНСД-а или СДП-а - каже Тојагић.

Интересантно је да Хелезова идеја о избацивању СНСД-а из власти на нивоу БиХ долази само неколико дана након што су посланици поменуте партије најавили да ће покренути иницијативу за његову смјену, а коју су подржале и друге странке из Српске. Она се тражи због тврдњи министра одбране да у Српској постоје паравојне формације и руски кампови за обуку, и то под окриљем МУП-а Српске, што су, између осталих, демантовали Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ и ЕУФОР.

Подсјећамо, лидер СНСД-а Милорад Додик је рекао раније да ниједна одлука из сектора безбједности неће проћи Савјет министара БиХ док је Зукан Хелез министар.

- Не може се прихватити да неко буде заједнички министар и да толико лаже - закључио је Додик.

Хелезову смјену траже и у највећој опозиционој партији у Српској. Предсједник СДС-а Милан Миличевић каже да би министар одбране у Савјету министара, да постоји одговорност, сам поднио оставку након изјава да у Републици Српској постоје кампови за војну обуку.

- Недопустиво је да износи дезинформације које уносе немир, нарушавају безбједносну ситуацију и подстрекавају мржњу које нам је било превише у протеклих неколико деценија. Очигледно је да он нема одговорности - рекао је Миличевић.

СДП штити свог министра

Да Зукан Хелез, ипак, није слободни стријелац, показала је конференција за медије након састанка “тројке”, на којој је лидер СДП-а Нермин Никшић дао пуну подршку министру одбране.

- СДП стоји иза Зукана Хелеза. Са партнерима из Републике Српске ћемо настојати доћи до компромисних рјешења - рекао је Никшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана