Grb Srpske ponovo na dnevnom redu

Darko Momić
Grb Srpske ponovo na dnevnom redu

Banjaluka - Ujedinjena Srpska pokrenuće u Narodnoj skupštini RS inicijativu za izmjene ili usvajanje novog Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni kako bi Republika Srpska ponovo dobila grb bez koga je ostala 2008. godine kada je Ustavni sud RS uvažio veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, osporio zakon i donio presudu da je neustavan grb RS.

Klub Bošnjaka je veto uložio na današnji dan 2008. godine nakon što je Narodna skupština RS 15. jula te godine usvojila pomenuti ustavni zakon. Prema tom zakonu, grb Srpske činio je crveni štit sa srebrnim dvoglavnim orlom koji su pridržavala dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom kraljevskom krunom sa pet poluarkusa, a lijevi otvorenom kraljevskom krunom sa tri ljiljana. Međutim, Ustavni sud RS u decembru 2008. godine taj grb je proglasio neustavnim uz obrazloženje da ne sadrži nijedno obilježje bošnjačkog naroda. Od tada je umjesto grba u upotrebi amblem Republike Srpske koji je usvojen kao privremeno rješenje u junu 2007. godine zato što je stari grb RS koji je činio dvoglavi orao sa četiri ocila, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 31. marta 2006. godine.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i funkcioner Ujedinjene Srpske Milan Petković kaže za “Glas Srpske” da je došlo vrijeme da se to pitanje ponovo pokrene i da Republika Srpska ponovo dobije svoj grb.

- Međutim, to pitanje se ne smije koristiti u dnevnopolitičke svrhe, jer je riječ o odluci koja se donosi za buduće generacije i buduće vijekove, a ne zbog dnevnopolitičkih potreba. Sigurni smo da većina srpskog naroda smatra da je stari grb sa dvoglavim orlom i ocilima odražavao pravu sliku RS i da nam je najbliži srcu, ali svjesni smo da o tom pitanju mora da postoji saglasnost svih naroda koji žive u RS. Spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima svih naroda i da usvojimo grb koji će na najbolji način reprezentovati i predstavljati RS - kaže Petković.

Poslanik SNSD-a i članica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja dijeli njegovo mišljenje i kaže da je prošlo dovoljno vremena da se to pitanje može ponovo staviti na dnevni red.

- Razgovaraćemo sa našim koalicionim partnerima, kao i sa predstavnicima svih ostalih političkih partija da vidimo da li ta inicijativa može proći. Ono što je sada drugačije  u odnosu na prethodni period je što postoji komotna većina u NSRS, ali očekujemo i razumijevanje od strane opozicije - kaže Šolaja.

Šef Kluba poslanika DNS Darko Banjac kaže da treba pokrenuti pitanje svih spornih odluka kojima su oduzimane nadležnosti RS.

- I ta odluka koju je donio Ustavni sud RS u stvari je rezultat djelovanja OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koji su prije toga osporili stari grb RS. Postojeći amblem oslikava RS, a ako nešto treba vraćati, onda treba vratiti stari grb RS sa dvoglavim orlom - kaže Banjac.

Šef poslanika PDP-a Perica Bundalo kaže da postojeći amblem predstavlja kompromis.

- Da je bilo pameti, mi bismo do sada stvorili uslove da promijenimo ili čak donesemo novi Ustav Republike Srpske. Ta najavljena inicijativa mi izgleda kao pokušaj političkog poentiranja, ali nisam siguran da će proći Vijeće naroda RS - kaže Bundalo.

Neiskrene namjere

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da bi bio najsrećniji kada bi Republika Srpska vratila svoj stari grb, ali nije siguran da je to moguće.

- Nisam siguran ni u iskrene namjere zagovornika te inicijative i plašim se da to ne bude još jedna tema za dnevnopolitičku upotrebu, kao što je bila priča o formiranju rezervnog sastava policije i brojne druge - kaže Glamočak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana