Grajf: Komisija se fokusirala i sagledala sve žrtve u Srebrenici

Tanjug
Grajf: Komisija se fokusirala i sagledala sve žrtve u Srebrenici

BEOGRAD - Detaljni zaključi Međunarodne komisije o Srebrenici biće predstavljeni u narednim nedeljama, izjavio je istoričar Gideon Grajf, predsjednik ove komisije.

- Ono što mogu u ovoj fazi da kažem jeste da, za razliku od ranijih izvještaja koji su bili dostupni javnosti, sada, u radu Međunarodne komisije kojoj predsjedavam, kvalitativno novo je fokusiranje i sagledavanje svih žrtava u srebreničkoj regiji. Dakle ne samo na dan 11. jul 1995. u opštini Srebrenica već od 1992. do 1995, i to u čitavoj regiji, uz sagledavanje žrtava na svim stranama - Bošnjaka, Srba, Hrvata, Roma - izjavio je Grajf za „Politiku“.

-Sav taj istraživački trud ima plemenitu misiju u cilju objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja u čitavom području, a radi celovitog i istinitog sagledavanja svih događaja u srebreničkoj regiji,“što je istinski i suštinski potreban pristup - dodao je on.

Grajf kaže da je postkonfliktna rehabilitacija dug i mukotrpan proces, pa tako sveobuhvatno sagledavanje svih događaja koji su prethodili i doveli do srebreničke tragedije i obuhvatanja svih žrtava predstavlja neophodnost radi jačanja povjerenja i tolerancije među svim narodima i etničkim zajednicama u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana