Goran Petronijević: Razbijene optužbe protiv Karadžića

Vedrana Kulaga
Goran Petronijević: Razbijene optužbe protiv Karadžića

Odbrana je potpuno razbila pojedine tačke optužnice protiv Radovana Karadžića, a dobar deo u velikoj meri osporila. Ako sudsko veće bude merilo težinu i jačinu dokaza, povezanosti svega što smo izneli tokom suđenja, u velikoj smo prednosti i možemo mirno da čekamo odluku.

Rekao je to "Glasu Srpske" član tima odbrane prvog predsjednika RS Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom Goran Petronijević povodom završetka glavnog pretresa.

* GLAS: Najavljeno je da bi Haški tribunal mogao odluku donijeti u oktobru 2015. godine. Kakva su Vaša očekivanja?

PETRONIJEVIĆ: Sudsko veće će doneti odluku nakon što bude pregledana sva dokumentacija i dokazi koje su predočili odbrana i tužilaštvo. Ne možemo tačno prognozirati kada će to da bude, ali mislimo da neće biti donesena za manje od godinu. Potpuno smo mirni i ako sudsko veće bude merilo težinu i jačinu dokaza i povezanosti u velikoj smo prednosti. Ako se bude odlučivalo, kao što je to do sada bilo u Haškom tribunalu u velikom broju slučajeva, na osnovu političkih i drugih pritisaka, to je druga priča u kojoj niko ne može da predvidi ishod.

* GLAS: Kako ocjenjujete završne riječi?

PETRONIJEVIĆ: Sve je proteklo prema planu. Faktički najvažniji deo odbrane je završni podnesak. To je obrazloženo na više od 1.000 strana sa desetinama hiljada fusnota, obeležen je i obrazložen stav odbrane po pitanjima optužnice i komentar na dokaze. To je najvažnija stvar koju će slediti sudsko veće. Sama završna reč nije toliko važna u odnosu na podnesak koji je dat. U podnesku je analiziran čitav proces, dokaz po dokaz, jer je izneseno više od 11.000 dokaza.

 

Kompletan intervju pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana