Goganović: Pokrenuta procedura utvrđivanja činjenica o navodnoє vєeіbi vehabija kod Mostara

Srna
Goganović: Pokrenuta procedura utvrđivanja činjenica o navodnoє vєeіbi vehabija kod Mostara

SARAJEVO- Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je Srni da je sistem komandovanja u Oružanim snagama BiH već pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede bezbjednosti lokacije povodom medijske informacije da su lica povezana sa vehabijskim pokretom vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloljetne ženske osobe.

-Ovom prilikom apelujem na civilne bezbjednosne agencije na nivou BiH da detaljno istraže ko su pripadnici organizacija koje vježbaju gađanje, da li su lica koja se u medijima navode da su bila na vojnim lokacijama njihovi članovi i da li su iste prijavili da će doći na vojnu lokaciju ili su ta lica došla samostalno - istakao je Goganović za Srnu povodom informacije koju je objavio portal "Bljesak.info" da su lica povezana sa vehabijskim pokretom vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među njima su bile i četiri maloljetne ženske osobe.

Zamjenik ministra odbrane je podsjetio da konstantno upozorava ministra odbrane Zukana Heleza da u sistemu odbrane BiH postoje problemi koje treba zajedno rješavati, umjesto bavljenja dnevno-političkim temama.

-Sistem odbrane nije primjereno koristiti za vlastitu političku promociju. Zajedno sa kolegom (Slavenom) Galićem zatražiću detaljnu istragu i izvještaj o ovom pitanju, budući da je sektor bezbjednosti u njegovoj nadležnosti - najavio je Goganović.

Činjenica da su pripadnici određenih grupa ulazili na vojno kontrolisano područje, pojasnio je Goganović, sama po sebi je zabrinjavajuća i predstavlja narušavanje bezbjednosti sistema odbrane.

-Procedure odobrenja ko i pod kojim uslovima može ući na vojno kontrolisano područje su detaljno propisane i svako odstupanje od istih je strogo kažnjivo - ukazao je Goganović.

On je podsjetio da Helez komentariše postojanje navodnih ruskih kampova u Republici Srpskoj i time nepotrebno širi strah i paniku među građanima i napomenuo da za njihovo postojanje nikada nije dobijena potvrda, naprotiv, sve nadležne agencije i EUFOR su demantovali te njegove navode.

Prema pisanju portala "Bljesak.info", utvrđeno je da jedan broj lica, koja su vježbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, povezana sa vehabijskim pokretom a među njima su bile i četiri maloljetne ženske osobe.

Prema izvorima ovog portala, neki od njih imaju prebivalište, odnosno stalno mjesto boravka u Danskoj, a u Mostar su došli da vježbaju gađanje iz vatrenog oružja u okviru Kluba za praktično streljaštvo i nisu se prijavili kao stranci jer imaju i dokumente BiH.

Na poligonu kod kasarne "Miralem Jugo" kod Mostara gađanje vježbaju pripadnici policijskih agencija i specijalni timovi uz odobrenja Ministarstva obrane BiH, odnosno ministra Zukana Heleza.

"Bljesak" navodi saznanja da je istraga do sada utvrdila da su u toj grupi boravila lica na proputovanju u BiH. Izvori bliski istrazi navode da nekoliko njih koji su vježbali gađanje pripada radikalnim vehabijskim paradžematima i da su neki došli iz Danske, a jedan broj se tamo i vratio.

Prema drugim informacijama, tog dana su na vježbe došle i dvije osobe iz Francuske koje nemaju vezu sa BiH.

Ministar Helez nedavno je rekao kako "u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju Rusi", što je provjereno i demantovano i od bezbjednosnih službi i od Eufora. Helez, koji je ranije osuđivan zbog lažnog iskaza, ništa nije govorio u odbranu svojih tvrdnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana