Гогановић: Покренута процедура утврђивања чињеница о наводноє вєеіби вехабиja код Мостара

Срна
Гогановић: Покренута процедура утврђивања чињеница о наводноє вєеіби вехабиja код Мостара

САРАЈЕВО- Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је Срни да је систем командовања у Оружаним снагама БиХ већ покренуо процедуре утврђивања чињеница и околности, као и повреде безбједности локације поводом медијске информације да су лица повезана са вехабијским покретом вјежбала гађање на војном полигону код Мостара, а међу којима су биле и четири малољетне женске особе.

-Овом приликом апелујем на цивилне безбједносне агенције на нивоу БиХ да детаљно истраже ко су припадници организација које вјежбају гађање, да ли су лица која се у медијима наводе да су била на војним локацијама њихови чланови и да ли су исте пријавили да ће доћи на војну локацију или су та лица дошла самостално - истакао је Гогановић за Срну поводом информације коју је објавио портал "Бљесак.инфо" да су лица повезана са вехабијским покретом вјежбала гађање на војном полигону код Мостара, а међу њима су биле и четири малољетне женске особе.

Замјеник министра одбране је подсјетио да константно упозорава министра одбране Зукана Хелеза да у систему одбране БиХ постоје проблеми које треба заједно рјешавати, умјесто бављења дневно-политичким темама.

-Систем одбране није примјерено користити за властиту политичку промоцију. Заједно са колегом (Славеном) Галићем затражићу детаљну истрагу и извјештај о овом питању, будући да је сектор безбједности у његовој надлежности - најавио је Гогановић.

Чињеница да су припадници одређених група улазили на војно контролисано подручје, појаснио је Гогановић, сама по себи је забрињавајућа и представља нарушавање безбједности система одбране.

-Процедуре одобрења ко и под којим условима може ући на војно контролисано подручје су детаљно прописане и свако одступање од истих је строго кажњиво - указао је Гогановић.

Он је подсјетио да Хелез коментарише постојање наводних руских кампова у Републици Српској и тиме непотребно шири страх и панику међу грађанима и напоменуо да за њихово постојање никада није добијена потврда, напротив, све надлежне агенције и ЕУФОР су демантовали те његове наводе.

Према писању портала "Бљесак.инфо", утврђено је да један број лица, која су вјежбала гађање на војном полигону код Мостара, повезана са вехабијским покретом а међу њима су биле и четири малољетне женске особе.

Према изворима овог портала, неки од њих имају пребивалиште, односно стално мјесто боравка у Данској, а у Мостар су дошли да вјежбају гађање из ватреног оружја у оквиру Клуба за практично стрељаштво и нису се пријавили као странци јер имају и документе БиХ.

На полигону код касарне "Миралем Југо" код Мостара гађање вјежбају припадници полицијских агенција и специјални тимови уз одобрења Министарства обране БиХ, односно министра Зукана Хелеза.

"Бљесак" наводи сазнања да је истрага до сада утврдила да су у тој групи боравила лица на пропутовању у БиХ. Извори блиски истрази наводе да неколико њих који су вјежбали гађање припада радикалним вехабијским параџематима и да су неки дошли из Данске, а један број се тамо и вратио.

Према другим информацијама, тог дана су на вјежбе дошле и двије особе из Француске које немају везу са БиХ.

Министар Хелез недавно је рекао како "у БиХ постоје кампови у којима се обучавају Руси", што је провјерено и демантовано и од безбједносних служби и од Еуфора. Хелез, који је раније осуђиван због лажног исказа, ништа није говорио у одбрану својих тврдњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана