"Glas" saznaje: Predloženo da se Inckova odluka ne primjenjuje na teritoriji Srpske

Darko Momić, Aleksandar Stojanović
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Posljednja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom je nametnuo Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH ne primjenjuje se na teritoriji Republike Srpske, a nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke.

Navedeno je to u Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je u hitnu proceduru Narodnoj skupštini uputio zamjenik šefa Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić, saznaje „Glas Srpske“.

Predloženi zakon ima tri člana i stupa na snagu dan nakon objave u „Službenom glasniku Republike Srpske.“

Kao obrazloženje za donošenje ovakvog zakona navedeno je to da prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Visoki predstavnik nema nadležnost da donosi zakone iz nadležnosti države i entiteta, a ukazano je i na činjenicu da tačkom HI/2 Zaključaka Savjeta za implementaciju miru održane u Bonu (Bonska ovlašćenja), a na koja se u svojoj Odluci pozvao Valentin Incko, nije ništa sadržano što bi uputilo na davanje pravnog osnova za donošenje zakona iz nadležnosti države i entiteta.

- Imajući u vidu da je Odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH protivna međunarodnom pravu, ustavnom poretku BiH i RS, principu ustavnosti i zakonitosti i ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda, dovoljni su razlozi da se donese Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika – navedeno je u ovom prijedlogu.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

- Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" biće održana u petak, 30. jula - najavio je juče srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana