Film o Aliji Izetbegoviću projekat koji pravda političke aspiracije muslimana u BiH

Srna
Film o Aliji Izetbegoviću projekat koji pravda političke aspiracije muslimana u BiH

Beograd - Dramaturg i filmski kritičar Dimitrije Vojnov ocijenio je da angažovanje Ahmeda Imamovića za reditelja serije o Aliji Izetbegoviću umnogome sugeriše da je riječ o projektu koji namjerava da posluži u daljoj izgradnji i pravdanju političkih aspiracija muslimana u BiH.

"Kada bi se neki sud zadužen za sukobe na prostorima bivše Jugoslavije zainteresovao za kinematografski aspekt tih sukoba, sasvim sigurno bi jedan od spornih filmova bio žGou vestž Ahmeda Imamovića, koji je praktično rasistička vizija Srba u BiH", rekao je Vojnov za "Danas".


On je naglasio da uključenost turskih producenata u taj projekat jasno sugeriše da to neće biti lokalni komemorativni projekat već jedna mnogo ambicioznija, šira internacionalna zamisao.

"Uostalom, to je i u duhu Alije Izetbegovića koji je u SFRJ bio tretiran kao mali, lokalni verski fanatik i politički ekstremista, a tek je uplivom stranog, pa i turskog uticaja postao nekakav značajan politički činilac", rekao je Vojnov.

Prama njegovim riječima, cilj serije je da bude spomenik Aliji Izetbegoviću i oruđe za animiranje kako javnosti u BiH, tako i u Turskoj za predstojeće političke događaje.

On smatra da je reakcija predsjednika Srpske Milorada Dodika sa idejom da proizvede film o Radovanu Karadžiću politički stav, s tim, što je, kako kaže, ta njegova ideja "umjetnički mnogo intrigantnija".

"Karadžić je svakako potentan dramski lik, psihijatar, nacionalni lider, kasnije progonjen čovek i isceljitelj koji se bavi alternativnom medicinom i o njemu može da se snimi nekoliko različitih filmova", dodao je Vojnov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana