Federalni zavod za statistiku izdavao potvrde o nacionalnoj pripadnosti

RTRS
Federalni zavod za statistiku izdavao potvrde o nacionalnoj pripadnosti

Poslije gotovo trogodišnje post-popisne agonije, koja je završena diferenciranim rezultatima, statističari u Sarajevu ponovo su u središtu nezakonitosti.

Umjesto da rezultati popisa stanovništva iz 2013. budu osnov za ustavna i zakonska načela, iskorišćeni su za njihovo najgrublje kršenje. Iako, prema domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama, nikako nije smio, Federalni zavod za statistiku izdavao je obavještenja o nacionalnom izjašnjavanju bh. stanovnika, ne samo na popisu iz 2013, već i onom iz 1991. Po čijem nalogu i s kojim namjerama?

BiH, kao pravna država, povremeno vaskrsne samo u predstavama za slabo obaviještene međunarodne pridošlice. U stvarnosti, rasadnik je talenata koji najgrublje "gaze" zakone, ustave, konvencije, ljudska prava....

Godinama prije, i nakon posljednjeg popisnog sunovrata, baš u Sarajevu vođena je žestoka borba – sa samo jednim ciljem da se "dokaže" dominacija jednog naroda! I "dokazana" je u popisnom plagijatu! Sve to vrijeme, međutim, iz istog epicentra odzvanjao je eho o navodnoj jednakosti, ne naroda, već građana! Najglasniji su bili, gle čuda, u Federalnom statističkom zavodu.

Direktor im Emir Kremić, sve je "pravdao", naravno, zakonima! Na kraju, u Sarajevu je proglašen "spasiocem popisa", "pobjednikom segregacije", "stučnjakom koji je samo branio principe struke"! A da "stručnjak" i "spasilac" Kremić zakone tumači kako mu volja, ili kako mu mecene nalažu – ponovo dokazuje! Godinama je, a nikako nije smio, Zavod kojim rukovodi, izdavao potvrde o nacionalnoj pripadnosti bh. građana.

Kome i u koje svrhe - nema, kaže, vremena da odgovara.

Odgovorili, naravno, nisu! Zato su na zvaničnoj veb stranici "slavodobitno" obavijestili "sva fizička i pravna lica da potvrde o nacionalnom izjašnjavanju prilikom Popisa" više izdavati neće. "Sjetili se" da nije po Zakonu o statistici u Federaciji i po regulativama Evropske unije. I zaista nije, samo što pomenuti zakon nije stupio na snagu početkom ove, već prije 15 godina.

-Tokom prikupljanja, obrade i distribucije statističkih podataka Federalni zavod i drugi zakonom ovlašćeni organi i ustanove preduzeće sve neophodne mjere da se zaštiti povjerljivost podataka od nedozvoljenog pristupa, objavljivanja i korištenja u druge, a ne statističke svrhe - stoji u Zakonu.

Ustav BiH, od zakona, je još i stariji. Konvencije takođe! I svi su direktno ili indirektno, zasnovani na principima tajnosti povjerljivih podataka – što oni iz popisa svakako jesu. Ali eto, briljantni američki student, po vokaciji doktor nauka i profesor koji naraštaje podučava, valjda nije znao! Znali su zato drugi statističari u BiH, koji američke koledže nisu pohađali i koji nemaju doktorske titule.

-Propisano je da se povjerljivi podaci koji se prikupljaju u statističke svrhe ne smiju koristiti u druge svrhe. Shodno navedenom, Zavod niti je izdavao niti izdaje pomenuta obavještenja ili potvrde - rekao je Ognjen Ignjić, portparol Republičkog zavoda za statistiku RS.

Sličan odgovor smo dobili i u Agenciji za statistiku BiH.

-Pismeno smo odgovarali građanima koji su tražili potvrde, da im ih ne možemo izdati. Dakle, ne postoji nikakva mogućnost. Još ako uzmemo u obzir Zakon o zaštiti ličnih podataka, niti jedan podatak iz statističkih institucija ne može se proslijediti niti bilo kojoj instiuciji, drugoj organizaciji, pojedincu, niti bilo kome - kaže Mirsada Adembegović, portparol Agencije.

Osim Ustava i konvencija, godinama su sa zakašnjenjem, nacionalno osvješćeni direktor Kremić i njegov Zavod kršili najmanje tri zakona: o popisu, o zaštiti ličnih podataka i o statistici. I svi oni za zloupotrebe propisuju sankcije.

Ovaj posljednji za fizička i službena lica u pravnom subjektu. Novčane kazne i do 10.000 maraka! A da li će prekršioci odgovarati je pitanje koje je manje bitno od pitanja – gdje su sve "posijane" sporne potvrde, i na čije ime su glasile?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana