Cijela BiH sada liči na Mostar

Vedrana Kulaga
Cijela BiH sada liči na Mostar

Strazbur, Banjaluka - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u utorak je presudio da BiH mora izmijeniti zakon i omogućiti da i u Mostaru, nakon duže od decenije, budu održani lokalni izbori. Istovremeno, upućeni u tu problematiku ističu da to neće biti jednostavno jer i cijela zemlja počinje da liči na taj grad.

Sudije u Strazburu su jednoglasnu presudu donijele odlučujući po tužbi koju je protiv BiH podnijela predsjednica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru Irma Baralija, a nakon što su utvrdili da je prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Slučaj se odnosio na pravnu prazninu usljed koje je Baraliji onemogućeno da glasa ili bude jedan od kandidata na lokalnim izborima u Mostaru jer nije izvršena odluka Ustavnog suda iz 2010. godine u vezi sa odredbama kojima se reguliše glasanje na izborima u Mostaru, tako da su posljednji put na birališta građani izašli 2008. godine.

Parlament BiH nije do sada ispoštovao tu odluku Ustavnog suda BiH zbog nepostojanja dogovora ključnih partija u FBiH, te je Centralna izborna komisija (CIK) BiH gradonačelniku Ljubi Bešliću produžila mandat sve dok ne bude izabran novi.

U sudu u Strazburu nisu prihvatali objašnjenje vlasti da je to odgađanje posljedica potrebe da se dođe do održivog rješenja za podjelu vlasti, te da bude očuvan mir i obezbijeđen dijalog sa različitim etničkim grupama u gradu.

- BiH ima šest mjeseci da nađe rješenje za Mostar, u suprotnom Ustavni sud ima pravo da nametne privremeno rješenje. Demokratski procesi se moraju vratiti, a ljudi koji su u proteklom periodu samovoljno donosili odluke moraće odgovarati - kazala je juče Irma Baralija.

Mnogi u BiH nisu previše optimistični da će ovo pitanje biti riješeno u roku jer, prije svega, ni nakon godine nema dogovora niti nove vlasti poslije opštih izbora. Zbog toga se u javnosti sve češće može i čuti da je na sceni “mostarizacija BiH”.

Bivši član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Lazar Prodanović (SNSD) naglasio je da je pitanje izbora u Mostaru veoma važno, te da je ključan dogovor između HDZ-a BiH i SDA, ali da nije optimista da će u datom roku biti stavljena tačka na taj dugogodišnji problem.

- Vidljiva je “mostarizacija BiH” u svakom obliku, a mi ćemo podržati svaki dogovor koji je u interesu i srpskog naroda, odnosno zastupljenosti u gradskoj Skupštini. Generalno, volio bih, ali nisam optimista jer ništa što nije dobro nije nemoguće u BiH - rekao je Prodanović.

Član Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” i stručnjak za izborno zakonodavstvo Vehid Šehić istakao je za “Glas Srpske” da godinama sjede u vlasti neodgovorni.

- Nemamo vladavinu prava i to je jasno. Zašto i ko ima pravo da biračima u Mostaru onemogući da biraju svoje predstavnike? Ovo je novi šamar vlasti u BiH - istakao je Šehić.

S obzirom na to da nije ispoštovano nekoliko presuda, među kojima su “Sejdić i Finci” iz 2009. godine, kaže, ne bi čudilo ako BiH bude suspendovana iz Savjeta Evrope. Na stavove da BiH postaje Mostar, kaže da je BiH u mnogim segmentima beznadežan slučaj.

- Sve je obesmišljeno. Postavlja se pitanje kada imamo izbore, šta se to promijeni sada, da li država može funkcionisati i bez vlasti koje imaju legitimitet koji su dobile na izborima. Ako istinski žele da postanemo dio EU, moraće se poštivati zakoni - zaključio je Šehić.

Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović je, s druge strane, za federalne medije poručio da misli da ova presuda neće ostati nesprovedena.

Poziv vlastima

Dženana Hadžiomerović, advokat Irme Baralije, ocijenila je da će zbog presude izbori u Mostaru morati biti održani.

- Ovo je poziv vlastima da izmijene zakon iz 2001. godine. Ako se u roku od šest mjeseci ova promjena ne desi, Ustavni sud BiH može da donese odluku o sprovođenju izbora - kazala je Hadžiomerovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana