Цијела БиХ сада личи на Мостар

Ведрана Кулага
Цијела БиХ сада личи на Мостар

Стразбур, Бањалука - Европски суд за људска права у Стразбуру у уторак је пресудио да БиХ мора измијенити закон и омогућити да и у Мостару, након дуже од деценије, буду одржани локални избори. Истовремено, упућени у ту проблематику истичу да то неће бити једноставно јер и цијела земља почиње да личи на тај град.

Судије у Стразбуру су једногласну пресуду донијеле одлучујући по тужби коју је против БиХ поднијела предсједница Градског одбора Наше странке у Мостару Ирма Баралија, а након што су утврдили да је прекршена Европска конвенција о људским правима.

Случај се односио на правну празнину усљед које је Баралији онемогућено да гласа или буде један од кандидата на локалним изборима у Мостару јер није извршена одлука Уставног суда из 2010. године у вези са одредбама којима се регулише гласање на изборима у Мостару, тако да су посљедњи пут на биралишта грађани изашли 2008. године.

Парламент БиХ није до сада испоштовао ту одлуку Уставног суда БиХ због непостојања договора кључних партија у ФБиХ, те је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ градоначелнику Љуби Бешлићу продужила мандат све док не буде изабран нови.

У суду у Стразбуру нису прихватали објашњење власти да је то одгађање посљедица потребе да се дође до одрживог рјешења за подјелу власти, те да буде очуван мир и обезбијеђен дијалог са различитим етничким групама у граду.

- БиХ има шест мјесеци да нађе рјешење за Мостар, у супротном Уставни суд има право да наметне привремено рјешење. Демократски процеси се морају вратити, а људи који су у протеклом периоду самовољно доносили одлуке мораће одговарати - казала је јуче Ирма Баралија.

Многи у БиХ нису превише оптимистични да ће ово питање бити ријешено у року јер, прије свега, ни након године нема договора нити нове власти послије општих избора. Због тога се у јавности све чешће може и чути да је на сцени “мостаризација БиХ”.

Бивши члан Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства Лазар Продановић (СНСД) нагласио је да је питање избора у Мостару веома важно, те да је кључан договор између ХДЗ-а БиХ и СДА, али да није оптимиста да ће у датом року бити стављена тачка на тај дугогодишњи проблем.

- Видљива је “мостаризација БиХ” у сваком облику, а ми ћемо подржати сваки договор који је у интересу и српског народа, односно заступљености у градској Скупштини. Генерално, волио бих, али нисам оптимиста јер ништа што није добро није немогуће у БиХ - рекао је Продановић.

Члан Стратешког одбора “Коалиције под лупом” и стручњак за изборно законодавство Вехид Шехић истакао је за “Глас Српске” да годинама сједе у власти неодговорни.

- Немамо владавину права и то је јасно. Зашто и ко има право да бирачима у Мостару онемогући да бирају своје представнике? Ово је нови шамар власти у БиХ - истакао је Шехић.

С обзиром на то да није испоштовано неколико пресуда, међу којима су “Сејдић и Финци” из 2009. године, каже, не би чудило ако БиХ буде суспендована из Савјета Европе. На ставове да БиХ постаје Мостар, каже да је БиХ у многим сегментима безнадежан случај.

- Све је обесмишљено. Поставља се питање када имамо изборе, шта се то промијени сада, да ли држава може функционисати и без власти које имају легитимитет који су добиле на изборима. Ако истински желе да постанемо дио ЕУ, мораће се поштивати закони - закључио је Шехић.

Судија Европског суда за људска права у Стразбуру Фарис Вехабовић је, с друге стране, за федералне медије поручио да мисли да ова пресуда неће остати неспроведена.

Позив властима

Џенана Хаџиомеровић, адвокат Ирме Баралије, оцијенила је да ће због пресуде избори у Мостару морати бити одржани.

- Ово је позив властима да измијене закон из 2001. године. Ако се у року од шест мјесеци ова промјена не деси, Уставни суд БиХ може да донесе одлуку о спровођењу избора - казала је Хаџиомеровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана