Evropol objavio detalje velike akcije protiv trgovine ljudima u kojoj je učestvovala i BiH

Agencije
Evropol objavio detalje velike akcije protiv trgovine ljudima u kojoj je učestvovala i BiH

HAG – Evropol je saopštio da je ove godine jedan od ciljeva bio da se identifikuju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u EU, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturisane mreže koje se bave trgovinom ljudima.

Dio velike međunarodne operacije kodnog naziva "Global Chain" bila je i BiH,odnosno službenici policijskih organa, koji su Evropolu pomogli prilikom realizaciju ove akcije.

Između 3. i 9. juna, 39 zemalja širom svijeta učestvovalo je u "EMPACT" danima zajedničke akcije protiv trgovine ljudima. Predvođena Austrijom i zajedno sa Rumunijom, Evropolom, Fronteksom i Interpolom, operacija kodnog naziva "Global Chain" rezultovala je hapšenjem 219 osoba i identifikacijom 1.374 žrtve, uključujući 153 djece.

- S ciljem razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, akcijska sedmica je bila fokusirana na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prisilnog prosjačenja - saopštio je Evropol.

Zajedno sa stručnjacima iz svake zemlje, osoblje Fronteksa, Evropola i Interpola pomoglo je u koordinaciji velikih akcija, koju je podržao projekt EU4FAST.

U posebno jezivom slučaju, policajci Policijske uprave Szabolcs-Szatmacute-Bereg uhapsili su mađarski bračni par jer je natjerao šestoro svoje djece na pružanje seksualčnih usluga, kao i da prosjačenje na ulici.

- Maloljetna djeca su fizički, psihički i seksualno zlostavljana od vlastitih roditelja, a njihov otac ih je napadao motkama, kaiševima i golim rukama. Službenici su zatekli djecu zanemarenu, neuhranjenu i sveukupno lošeg zdravstvenog stanja. Vezavši ih u jednoj prostoriji u domaćinstvu, roditelji su ponudili svoju djecu drugim osobama u susjedstvu da imaju seks uz naplatu. U potvrđivanju seksualnog zlostavljanja i svjedočenju traumatiziovane djece uključeni su sudski, medicinski i psihološki stručnjaci, koji su od tada zaštićeni i smješteni u hraniteljstvo - naveo je Evropol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana