Европол објавио детаље велике акције против трговине људима у којој је учествовала и БиХ

Агенције
Европол објавио детаље велике акције против трговине људима у којој је учествовала и БиХ

ХАГ – Европол је саопштио да је ове године један од циљева био да се идентификују и разбију најопасније криминалне мреже активне у ЕУ, као што су мафијашке, етничке и породичне организације и друге структурисане мреже које се баве трговином људима.

Дио велике међународне операције кодног назива "Global Chain" билa je и БиХ,односно службеници полицијских органа, који су Европолу помогли приликом реализацију ове акције.

Између 3. и 9. јуна, 39 земаља широм свијета учествовало је у "EMPACT" данима заједничке акције против трговине људима. Предвођена Аустријом и заједно са Румунијом, Европолом, Фронтексом и Интерполом, операција кодног назива "Global Chain" резултовала је хапшењем 219 особа и идентификацијом 1.374 жртве, укључујући 153 дјеце.

- С циљем разбијања високоризичних криминалних мрежа, акцијска седмица је била фокусирана на случајеве сексуалне експлоатације, присилног криминала и присилног просјачења - саопштио је Европол.

Заједно са стручњацима из сваке земље, особље Фронтекса, Европола и Интерпола помогло је у координацији великих акција, коју је подржао пројект EU4FAST.

У посебно језивом случају, полицајци Полицијске управе Szabolcs-Szatmacute-Bereg ухапсили су мађарски брачни пар јер је натјерао шесторо своје дјеце на пружање сексуалчних услуга, као и да просјачење на улици.

- Малољетна дјеца су физички, психички и сексуално злостављана од властитих родитеља, а њихов отац их је нападао моткама, каишевима и голим рукама. Службеници су затекли дјецу занемарену, неухрањену и свеукупно лошег здравственог стања. Везавши их у једној просторији у домаћинству, родитељи су понудили своју дјецу другим особама у сусједству да имају секс уз наплату. У потврђивању сексуалног злостављања и свједочењу трауматизиоване дјеце укључени су судски, медицински и психолошки стручњаци, који су од тада заштићени и смјештени у хранитељство - навео је Европол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана