Erik Nelson, američki ambasador: Niko ne nudi BiH članstvo u Alijansi

Željka Domazet
Erik Nelson, američki ambasador: Niko ne nudi BiH članstvo u Alijansi

Sarajevo - Ambasador SAD u BiH Erik Nelson rekao je juče da na nivou BiH mora biti formirana vlast, ali i da je riječ o zemlji kojoj su potrebne brojne reforme te da će budući napredak, u svakom pogledu, zavisiti od političke volje.

Amerika je, kako je poručio, posvećena osnovama Dejtonskog sporazuma te teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda te dodao da većina reformi nije uspjela zbog manjka političke volje.

- Što se tiče Ustava i njegovih reformi biće neophodno da dostigne svoje težnje u smislu postajanja članice EU. O reformama treba diskutovati u institucijama, a zahtijevaće konsenzus među entitetima i tri naroda, što i dejtonski Ustav traži i zahtijeva - poručio je Nelson ističući da će dejtonski Ustav morati evoluirati te da je to poznato iz odluka sudova.

Evropa i SAD će, dodao je, nastaviti da organizuju razgovore.

- Uspjeh će zavisiti od političke volje lidera u BiH da budu doneseni teški kompromisi da bi zemlja krenula naprijed - rekao je Nelson.

Govoreći o procesu formiranja vlasti na nivou BiH, naglasio je da i dalje traže način na koji mogu pomoći da se omoguće razgovori koji će pomoći strankama da dođu do konsenzusa, kako da formiraju koaliciju te da to rade sa ključnim saveznicima, u prvom redu EU.

- Svi smatramo da vlast treba hitno formirati, jer ako ne dođe do toga to odgađa reforme i napredak koji treba uslijediti - rekao je Nelson.

Američki diplomata je saglasan da u BiH postoje različita mišljenja u vezi sa NATO-om. Smatra da je to pitanje isuviše ispolitizovano.

- Članstvo se trenutno ne nudi. To nije ono što se nudi i još ne postoji konsenzus u ovoj zemlji da BiH želi postati još jedna saveznica NATO-a. Sada je ponuda saveznika u NATO-u da radimo na odbrambenim reformama. Razgovor o članstvu sada je kontraproduktivan. Postoji konsenzus u vezi sa partnerstvom. Put NATO-a je dug. BiH je napredovala, a koliko će se brzo kretati zavisiće od političke volje i konsenzusa u BiH - tvrdi Nelson.

Američki ambasador je naglasio i da je interakcija sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je pod sankcijama SAD, “donekle ograničena” te da se raduje i budućim razgovorima.

- Jasno sam mu rekao, i svim liderima širom Republike Srpske sa kojima sam se sastao, da su SAD predane uspjehu oba entiteta - rekao je Nelson.

Komentarišući činjenicu da je Ambasada SAD promptno reagovala kada je riječ o Dodiku, a da je ignorisala deklaraciju SDA koja je “antidejtonska i antiustavna”, Nelson je kazao da su “bili dosljedni u odbijanju političke retorike koja odmaže i čija je namjera podjela”.

Stiže Palmer

Erik Nelson je najavio da će zamjenik državnog sekretara SAD za Evropu Metju Palmer nastaviti sa angažmanom u BiH, a njegovu sljedeću posjetu očekuje početkom decembra.

- Doći će na sjednicu Savjeta za primjenu mira, ali planira i neke posjete i sastanke osim toga. Očekujemo da će značajno vrijeme provesti ovdje - rekao je Nelson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana