EIB: Krediti će biti sve traženiji

GS
EIB: Krediti će biti sve traženiji

LUKSEMBURG - U regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) ove godine se očekuje značajno poboljšanje ponude kredita, uz dalje jačanje potražnje za kreditima, objavila je danas Evropska investiciona banka.

 EIB je objavila najnovije rezultate Ankete o kreditiranju banaka u CESEE, koja pruža detaljnu analizu kreditne dinamike i razvoja bankarskog sektora u zemljama u regionu.

Istraživanje ukazuje na pozitivne izglede za kreditiranje u narednim mesecima, obuhvatajući 70 lokalnih predstavništava i domaćih banaka, kao i 12 međunarodnih bankarskih grupa.

Banke očekuju povećanu potražnju klijenata za kreditima u svim kategorijama, pri čemu se očekuje da će potražnja za hipotekama imati najveći rast, saopštila je EIB. Kako je navedeno, korporativne investicije se oporavljaju nakon perioda sporog rasta.

Profitabilnost banaka je imala koristi od povećanja neto prihoda od kamata i banke su zainteresovane za širenje u regionu. Očekuje se da će se zaoštravanje ponude kredita početkom 2022. godine uzrokovano sukobom u Ukrajini, inflacijom i višim kamatnim stopama uskoro okončati snažnim poboljšanjima u svim segmentima, posebno za hipoteke i potrošačke kredite. Banke u regionu navele su poboljšanje tržišnih izgleda i bolje uslove finansiranja kao faktore koji doprinose ublažavanju kreditnih standarda, signalizirajući povećanu spremnost banaka da daju kredite svojim klijentima.

“Pozitivni izgledi prikazani u CESEE anketi o kreditiranju banaka ohrabrujući su znak za ekonomski razvoj regiona.

Kako bankarski sektor jača, očekujemo nastavak napretka u ekonomskoj konvergenciji regiona i povećanje investicija, otvaranje novih radnih mesta i bolji životni standard širom Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope”, rekao je potpredsednik EIB-a Kirijakos Kakouris.

Kako je navedeno, jači koeficijent kapitala obezbediće bankama veću fleksibilnost da podrže rast kredita. Pored toga, banke kažu da je njihova profitabilnost u regionu CESEE u poređenju sa ukupnim poslovanjem grupe poboljšana, pri čemu su filijale tamo u proseku profitabilnije od njihovih matičnih banaka. Na pitanje o njihovim dugoročnim strategijama, 58 odsto prekograničnih bankarskih grupa je nagovestilo svoju spremnost da selektivno prošire ili održe isti nivo poslovanja u regionu.

Ovo je vidljivo poboljšanje u poređenju sa tri prethodna kruga istraživanja, gde je ova cifra iznosila 50, 45 i 30 odsto respektivno, kažu u EIB. Kvalitet kredita u regionu se takođe poboljšava i nakon pada u 2023. godini, predviđa se da će koeficijenti nenaplativih kredita nastaviti da opadaju u različitim zemljama CESEE u 2024. godini.

“Anketa o kreditiranju banaka CESEE otkriva jačanje bankarskog sektora i zdrava očekivanja rasta kredita širom regiona”, rekla je direktorka ekonomije EIB-a Debora Revoltela. Posle perioda izazova, dodaje, banke su sve optimističnije u pogledu ekonomskih izgleda i sopstvenih poslovnih perspektiva.

pak, finansije u regionu su skoro isključivo zasnovane na bankama, dok strukturne transformacije i inovacije zahtevaju više diversifikovanih izvora finansiranja, kao i razvijenija i integrisana tržišta kapitala u EU”, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana