ЕИБ: Кредити ће бити све траженији

ГС
ЕИБ: Кредити ће бити све траженији

ЛУКСЕМБУРГ - У региону Централне, Источне и Југоисточне Европе (ЦЕСЕЕ) ове године се очекује значајно побољшање понуде кредита, уз даље јачање потражње за кредитима, објавила је данас Европска инвестициона банка.

 ЕИБ је објавила најновије резултате Анкете о кредитирању банака у ЦЕСЕЕ, која пружа детаљну анализу кредитне динамике и развоја банкарског сектора у земљама у региону.

Истраживање указује на позитивне изгледе за кредитирање у наредним месецима, обухватајуćи 70 локалних представништава и домаćих банака, као и 12 међународних банкарских група.

Банке очекују повеćану потражњу клијената за кредитима у свим категоријама, при чему се очекује да ће потражња за хипотекама имати највећи раст, саопштила је ЕИБ. Како је наведено, корпоративне инвестиције се опорављају након периода спорог раста.

Профитабилност банака је имала користи од повећања нето прихода од камата и банке су заинтересоване за ширење у региону. Очекује се да ćе се заоштравање понуде кредита почетком 2022. године узроковано сукобом у Украјини, инфлацијом и вишим каматним стопама ускоро окончати снажним побољшањима у свим сегментима, посебно за хипотеке и потрошачке кредите. Банке у региону навеле су побољшање тржишних изгледа и боље услове финансирања као факторе који доприносе ублажавању кредитних стандарда, сигнализирајуćи повеćану спремност банака да дају кредите својим клијентима.

“Позитивни изгледи приказани у ЦЕСЕЕ анкети о кредитирању банака охрабрујуćи су знак за економски развој региона.

Како банкарски сектор јача, очекујемо наставак напретка у економској конвергенцији региона и повеćање инвестиција, отварање нових радних места и бољи животни стандард широм Централне, Источне и Југоисточне Европе”, рекао је потпредседник ЕИБ-а Киријакос Какоурис.

Како је наведено, јачи коефицијент капитала обезбедиćе банкама веćу флексибилност да подрже раст кредита. Поред тога, банке кажу да је њихова профитабилност у региону ЦЕСЕЕ у поређењу са укупним пословањем групе побољшана, при чему су филијале тамо у просеку профитабилније од њихових матичних банака. На питање о њиховим дугорочним стратегијама, 58 одсто прекограничних банкарских група је наговестило своју спремност да селективно прошире или одрже исти ниво пословања у региону.

Ово је видљиво побољшање у поређењу са три претходна круга истраживања, где је ова цифра износила 50, 45 и 30 одсто респективно, кажу у ЕИБ. Квалитет кредита у региону се такође побољшава и након пада у 2023. години, предвиђа се да ćе коефицијенти ненаплативих кредита наставити да опадају у различитим земљама ЦЕСЕЕ у 2024. години.

“Анкета о кредитирању банака ЦЕСЕЕ открива јачање банкарског сектора и здрава очекивања раста кредита широм региона”, рекла је директорка економије ЕИБ-а Дебора Револтела. После периода изазова, додаје, банке су све оптимистичније у погледу економских изгледа и сопствених пословних перспектива.

пак, финансије у региону су скоро искључиво засноване на банкама, док структурне трансформације и иновације захтевају више диверсификованих извора финансирања, као и развијенија и интегрисана тржишта капитала у ЕУ”, навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана