Džuel: Moguć samo novi prošireni aranžman sa MMF-om

Srna
Džuel: Moguć samo novi prošireni aranžman sa MMF-om

BANjALUKA - Međunarodni monetarni Fond (MMF) biće spreman da pomogne BiH u slučaju da se zbog virusa korona pogorša ekonomska situacija, ali će to biti moguće samo pod novim proširenim aranžmanom, rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu Endrju Džuel.

Džuel je naglasio i da BiH neće dobiti novi Instrument brze finansijske pomoći (RFI), koji je u visini od 330 miliona evra dodijeljen prošle godine.

- Činjenica da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ne znači automatski i da će lakše biti pregovarati novi aranžman - rekao je Džuel za "Nezavisne novine".

On je nagčasio da je MMF, ipak, spreman u svakom trenutku nastaviti razgovore sa domaćim vlastima.

- Zadnji sastanak sa vlastima u BiH smo imali sredinom decembra i, nažalost, nismo mogli postići dogovor, ali spremni smo nastaviti razgovore - rekao je Džuel.

Džuel je istakao da trenutno postoje neslaganja MMF-a sa Vladom FBiH u vezi sa njihovim programom kreditnih garancija, kao i sa Vladom Srpske oko nekoliko pitanja koja Srpska vidi kao prenošenje nadležnosti.

- U medijima se dosta govorilo o zakonu o elektronskom potpisu na nivou BiH koji bismo mi željeli da vidimo. Tu su i zakoni o električnoj energiji i gasu, kao i jedinstveni registar računa privatnih lica u Centralnoj banci BiH - rekao je Džuel.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske kažu da su otvoreni za saradnju sa MMf-om, ali da očekuju da budu tretirani kao ravnopravni partneri.

- U budućim pregovorima evidentno je da nećemo biti u prilici staviti svoj potpis na Pismo namjere, u kojem će biti stavke koje se odnose na politička uslovljavanja i prenos nadležnosti sa Srpske na BiH - navode u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

U Ministarstvu ukazuju da je zbog posljedica pandemije virusa korona potrebno obezbijediti sredstva za ostvarenje ključnih politika i ciljeva, prije svega održavanja zdravlja stanovništva, te naglašavaju da su spremni ove potrebe nadomjestiti iz alternativnih izvora.

Džuel kaže i da očekuju oporavak ekonomije u BiH u drugoj polovini godine i rast od 3,5 odsto.

Ukoliko se, međutim, nastave problemi sa vakcinama, Džuel je istakao da je moguća promjena procjene nadolje.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana