Џуел: Могућ само нови проширени аранжман са ММФ-ом

Срна
Џуел: Могућ само нови проширени аранжман са ММФ-ом

БАЊАЛУКА - Међународни монетарни Фонд (ММФ) биће спреман да помогне БиХ у случају да се због вируса корона погорша економска ситуација, али ће то бити могуће само под новим проширеним аранжманом, рекао је резидентни представник ММФ-а у Сарајеву Ендрју Џуел.

Џуел је нагласио и да БиХ неће добити нови Инструмент брзе финансијске помоћи (RFI), који је у висини од 330 милиона евра додијељен прошле године.

- Чињеница да би економска ситуација могла да се погорша не значи аутоматски и да ће лакше бити преговарати нови аранжман - рекао је Џуел за "Независне новине".

Он је нагчасио да је ММФ, ипак, спреман у сваком тренутку наставити разговоре са домаћим властима.

- Задњи састанак са властима у БиХ смо имали средином децембра и, нажалост, нисмо могли постићи договор, али спремни смо наставити разговоре - рекао је Џуел.

Џуел је истакао да тренутно постоје неслагања ММФ-а са Владом ФБиХ у вези са њиховим програмом кредитних гаранција, као и са Владом Српске око неколико питања која Српска види као преношење надлежности.

- У медијима се доста говорило о закону о електронском потпису на нивоу БиХ који бисмо ми жељели да видимо. Ту су и закони о електричној енергији и гасу, као и јединствени регистар рачуна приватних лица у Централној банци БиХ - рекао је Џуел.

У Министарству финансија Републике Српске кажу да су отворени за сарадњу са ММф-ом, али да очекују да буду третирани као равноправни партнери.

- У будућим преговорима евидентно је да нећемо бити у прилици ставити свој потпис на Писмо намјере, у којем ће бити ставке које се односе на политичка условљавања и пренос надлежности са Српске на БиХ - наводе у Министарству финансија Републике Српске.

У Министарству указују да је због посљедица пандемије вируса корона потребно обезбиједити средства за остварење кључних политика и циљева, прије свега одржавања здравља становништва, те наглашавају да су спремни ове потребе надомјестити из aлтернативних извора.

Џуел каже и да очекују опоравак економије у БиХ у другој половини године и раст од 3,5 одсто.

Уколико се, међутим, наставе проблеми са вакцинама, Џуел је истакао да је могућа промјена процјене надоље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана