Džatras: Srpska mora nastaviti da se suprotstavlja

Srna
Foto: ATV

BANJALUKA - Bivši američki diplomata Džejms Džatras izjavio je večeras u Banjaluci da je Republika Srpska primjer funkcionisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je istovremeno pod velikim pritiskom, ali da mora nastaviti da se suprotstavlja hegemoniji američkog carstva.

Džatras, koji je na Fakultetu političkih nauka banjalučkog Univerziteta održao predavanje o temi “Amerika i Rusija u multipolarnom svijetu”, ukazao je da je pritisak američke hegemonije vidljiv i kroz sukob u Ukrajini, ali da ima razloga za optimizam jer je u procesu nastanka multipolarni svijet, koji će da zamijeni američku monopolarnu hegemoniju.

“Zato je bitno da sve zemlje, koje su žrtve ovog režima, pokažu otpor i da se bore protiv ove ideologije. Mislim da se sada nalazimo na prekretnici promjena istorijskih razmjera”, rekao je novinarima Džatras, koji je istaknuti politički analitičar.

On je naveo da aktuelni “visoki predstavnik” u BiH čak nije ni predstavnik mehanizma koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom s obzirom na činjenicu da ga nije priznao Savjet bezbjednosti UN.

“Često pitam - visoki predstavnik koga ili čega”, ukazao je Džatras.

On smatra i da je to čisti primjer međunarodne hipokrizije, u kojoj oni postave neka međunarodna pravila, ali onog trenutka kada ih oni ne poštuju, tada više ta pravila kao i da ne postoje.

“Republika Srpska je primjer funkcionisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali istovremeno je pod velikim pritiskom s ciljem stvaranja unitarne države. Kada to kažem, ne mislim centralizovana država, oni misle unitarna muslimanska država ovđe”, rekao je Džatras.

On je ponovio da Republika Srpska mora nastaviti da se suprotstavlja.

“Srpska mora nastaviti da se suprotstavlja ne samo zbog srpskog naroda, nego zbog cijelog svijeta, hegemoniji američkog carstva kako bismo mogli žsvi da preživimož”, poručio je Džatras.

On je izrazio zadovoljstvo što će sutra učestvovati na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”, koju će otvoriti predsjednik Srpske Milorad Dodik.

“Posebno me raduje da će na Forumu prisustvovati patriotske stranke iz Evrope i svijeta, s obzirom na činjenicu da se danas cijeli svijet suočava sa krizom nacionalnog identiteta”, rekao je Džatras.

Džatras je večeras na Fakultetu političkih nauka banjalučkog Univerziteta govorio u organizaciji Centra za federalističke i međunarodne studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana