Џатрас: Српска мора наставити да се супротставља

Срна
Foto: АТВ

БАНЈАЛУКА - Бивши амерички дипломата Џејмс Џатрас изјавио је вечерас у Бањалуци да је Република Српска примјер функционисања Дејтонског мировног споразума и да је истовремено под великим притиском, али да мора наставити да се супротставља хегемонији америчког царства.

Џатрас, који је на Факултету политичких наука бањалучког Универзитета одржао предавање о теми “Америка и Русија у мултиполарном свијету”, указао је да је притисак америчке хегемоније видљив и кроз сукоб у Украјини, али да има разлога за оптимизам јер је у процесу настанка мултиполарни свијет, који ће да замијени америчку монополарну хегемонију.

“Зато је битно да све земље, које су жртве овог режима, покажу отпор и да се боре против ове идеологије. Мислим да се сада налазимо на прекретници промјена историјских размјера”, рекао је новинарима Џатрас, који је истакнути политички аналитичар.

Он је навео да актуелни “високи представник” у БиХ чак није ни представник механизма који је успостављен Дејтонским мировним споразумом с обзиром на чињеницу да га није признао Савјет безбједности УН.

“Често питам - високи представник кога или чега”, указао је Џатрас.

Он сматра и да је то чисти примјер међународне хипокризије, у којој они поставе нека међународна правила, али оног тренутка када их они не поштују, тада више та правила као и да не постоје.

“Република Српска је примјер функционисања Дејтонског мировног споразума, али истовремено је под великим притиском с циљем стварања унитарне државе. Када то кажем, не мислим централизована држава, они мисле унитарна муслиманска држава овђе”, рекао је Џатрас.

Он је поновио да Република Српска мора наставити да се супротставља.

“Српска мора наставити да се супротставља не само због српског народа, него због цијелог свијета, хегемонији америчког царства како бисмо могли жсви да преживимож”, поручио је Џатрас.

Он је изразио задовољство што ће сутра учествовати на Међународној конференцији “Република Српска: поштовање суверенитета и Дејтонског споразума”, коју ће отворити предсједник Српске Милорад Додик.

“Посебно ме радује да ће на Форуму присуствовати патриотске странке из Европе и свијета, с обзиром на чињеницу да се данас цијели свијет суочава са кризом националног идентитета”, рекао је Џатрас.

Џатрас је вечерас на Факултету политичких наука бањалучког Универзитета говорио у организацији Центра за федералистичке и међународне студије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана