Draškovićev kredit blokirao groblje u Istočnom Novom Sarajevu

Darko Momić
Draškovićev kredit blokirao groblje u Istočnom Novom Sarajevu

Banjaluka - Javnom komunalnom preduzeću za pogrebnu djelatnost “Sveti Marko” iz Istočnog Novog Sarajeva juče je blokiran račun i onemogućeno poslovanje, a glavni krivac za to je bivši direktor ovog preduzeća i bivši načelnik opštine Gojko - Mišo Drašković.

Preduzeće “Sveti Marko” bilo je žirant za kredit od 240.000 KM Draškovićevoj privatnoj firmi “Saraks” koja nije izmirivala obaveze po osnovu kredita, a rezultat toga je blokada računa.

Kuriozitet u ovom slučaju je to što je u junu 2008. godine, kada je podignut kredit, Drašković bio i vlasnik “Saraksa” i direktor “Svetog Marka”.

U ugovoru o kreditu se navodi da je “Sveti Marko” žirant po ovom kreditu, što znači da je Drašković kao direktor javnog preduzeća potpisao da će to preduzeće biti žirant za kredit koji podiže njegova privatna firma.

Dodatni kuriozitet je to što je Drašković u oktobru 2008. godine, svega nekoliko mjeseci nakon što je potpisao sporni ugovor o kreditu sa tadašnjom Hipo Alpe Adrija bankom, kao kandidat SDS-a izabran za načelnika Istočnog Novog Sarajeva, a za njegove kreditne akrobacije saznalo se tek u junu 2011. godine kada je iz banke stigao dopis novom rukovodstvu “Svetog Marka” o raskidu ugovora i pokretanju sudskog postupka zato što “Saraks” ne izmiruje obaveze po osnovu kredita.

U Javnom preduzeću “Sveti Marko” do tada nisu uopšte znali za kredit, jer nije postojala nikakva dokumentacija. Drašković je tada rekao da je pokrenuta procedura da Javno preduzeće “Sveti Marko” bude oslobođeno obaveza po osnovu kredita za koji je bilo žirant.

Međutim, sada se vidi da to nije urađeno, a sadašnja direktorica ovog javnog preduzeća Branka Obućina potvrdila je da je juče ujutro stigao dopis iz banke da je račun blokiran.

- Dobili smo obavještenje da nam je račun blokiran zbog kredita iz 2008. godine koji je dobila firma bivšeg direktora Gojka Draškovića, a za koji je naše preduzeće bilo žirant/sudužnik. Na sreću, nisu još nikakva sredstva skinuta sa računa i nadamo se da ćemo riješiti problem prije nego što se i to počne dešavati. Uprkos svim poteškoćama u radu, uspijevali smo do sada da redovno isplaćujemo plate koje nisu velike, ali ako se ovaj problem ne riješi, i to bi moglo da dođe u pitanje - kaže Obućina.

S druge strane, Gojko Drašković juče nije bio raspoložen za priču.

- Nemam nikakav komentar, ako vam nešto treba, obratite se mom advokatu Saneli Gorčić - kratko je rekao Drašković.

Napustio SDS

Gojko - Mišo Drašković na izborima 2008. godine kao kandidat SDS-a sa 400 glasova ispred kandidata SNSD-a Ljubiše Lalovića postao je načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Poslije četiri godine vladavine, za otprilike isto toliko glasova, izgubio je od kandidata SNSD-a Ljubiše Ćosića. Drašković je poslije gubitka izbora 2012. godine okrenuo leđa SDS-u i u potpunosti izašao iz političkih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana