Dogovor šalje izborna pravila Srpske u ladicu

Marijana Miljić Bjelovuk
Dogovor šalje izborna pravila Srpske u ladicu

BANjALUKA - Ako dođe do realizacije dogovora partnera vlasti na nivou BiH u vezi sa obećanjima kada je riječ o izbornom zakonodavstvu, Republika Srpska obustaviće sve dalje procedure o pitanju usvojenog republičkog Izbornog zakona i njegovog konačnog stupanja na snagu.

Poručili su to u petak poslanici SNSD-a nakon što je Narodna skupština RS usvojila Izborni zakon.

Na sastanku lidera SNSD, HDZ-a BiH i “trojke”, koji je održan u srijedu, dogovoreno je da do 26. aprila u Parlamentu BiH budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. Uporedo sa tim dešavanjima na nivou BiH, na posebnoj sjednici u četvrtak našao se Izborni zakon RS, koji je i usvojen, a koji je nastao kao odgovor Republike Srpske na nametnute izmjene Izbornog zakona BiH od strane Kristijana Šmita.

Šta dalje?

Novina u Izbornom zakonu RS je uređivanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH iz Srpske i zaštita izbornog prava. Tim aktom predviđeno je i da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

Takođe, predviđeno je da se stupanjem na snagu tog zakona neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda iz Srpske, odbornika skupštine grada i skupštine opština, gradonačelnika, načelnika...

- Postoje dalje procedure koje je potrebno realizovati do samog stupanja na snagu Izbornog zakona RS. To zakonsko rješenje sada ide na Vijeće naroda RS, a nakon toga i na potpisivanje kod predsjednika Srpske Milorada Dodika. Posljednja adresa je objavljivanje u “Službenom glasniku RS”. Sve to ne ide tako brzo - kazao je “Glasu” poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Mladen Ilić.

Naglašava da će, međutim, dalja sudbina Izbornog zakona RS ponajviše zavisiti od dogovora koalicionih partnera na nivou BiH, odnosno da li će do kraja iduće sedmice biti usvojene izmjene Izbornog zakona na nivou zemlje.

- Ako dođe do realizacije tog dogovora neće biti potrebe da naš izborni zakon prolazi dalje procedure. Međutim, poprilično sam skeptičan u vezi sa tim i sumnjam da će do realizacije pomenutog dogovora doći, ali opet se nadam da hoće - poručio je Ilić.

Sa druge strane, naglašava da ako ne dođe do realizacije dogovora Republika Srpska ima dalji put kada je riječ o Izbornom zakonu.

- Taj put je da lokalne izbore sprovedemo po svom zakonu. Ovaj zakon predviđa biranje i predsjednika i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH te neke druge stvari, dok nivo BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu bira isključivo člana Predsjedništva BiH i to je nešto što nije obuhvaćeno Izbornim zakonom RS - zaključio je Ilić.

Isto mišljenje dijeli i njegov partijski kolega Srđan Mazalica koji navodi da je iduća sedmica ključna o pitanju Izbornog zakona BiH i njegove primjene u Republici Srpskoj.

- Naravno da bi bilo dobro da se postigne dogovor da politički partneri na nivou BiH, u skladu sa porukama iz EU, odbace nametnuti Šmitov zakon. Ako se to ne desi, ide se ka primjeni usvojenog zakona, nakon što prođe proceduru u Vijeću naroda -  kazao je “Glasu Srpske” Mazalica.

Svakako, otežavajuća okolnost, naglašava, jeste to da prema tom zakonu sve moraju ispočetka, od izbora Republičke izborne komisije pa nadalje. 

- Proces prijava kandidata bi vjerovatno kasnio, ali svakako bi do početka tog procesa prema Izbornom zakonu BiH, bila izvjesna primjena našeg zakona te bi mogli djelovati na sprečavanju aktivnosti Centralne izborne komisije BiH i primjene njihovog zakona i posebno nametnutih odredaba Šmitovog zakona - poručio je Mazalica.

Nada se da će lokalni izbori biti održani isti dan i u Republici Srpskoj kao i u čitavoj BiH.

- Bitno je onemogućiti paralelne izbore, jer je to unošenje pravne nesigurnosti, a većina u okruženju će prije priznati izbore u režiji Centralne izborne komisije - zaključio je Mazalica.

Veto na pomolu?

Opozicija u Narodnoj skupštini RS je tokom rasprave o Izbornom zakonu, navela i da, između ostalog, taj zakon nikada neće stupiti na snagu, ali i da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS neće sjediti skrštenih ruku jer će posegnuti za vitalnim nacionalnim interesom kada je riječ o pomenutom zakonu.

- Još uvijek nismo zaprimili materijale sa posebne sjednice Narodne skupštine RS. Vjerovatno će stići u ponedjeljak. Nakon toga imamo sedam dana da se izjasnimo. U ovom momentu, kako sada stvari stoje, imajući u vidu iznošenje političkih stavova od strane predsjednika političkih partija u Narodnoj skupštini RS, ali i samog predsjednika Milorada Dodika, vjerovatno ćemo ići ka odluci o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa - kazao je “Glasu” predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Alija Tabaković.

Tvrdi da je Izborni zakon RS antiustavan, ali i da krši određene procedure i standarde OEBS-a te da se sa tim aktom prenosi nadležnost sa nivoa BiH na Republiku Srpsku.

- Vidjećemo šta sve piše u zakonu, ali smo pojedine zaključke i do sada izvukli na osnovu svega što je izneseno u javnosti kada je riječ o Izbornom zakonu RS - poručio je Tabaković.

Novac

U Izbornom zakonu RS navedeno je da su za njegovo sprovođenje potrebna finansijska sredstva iz budžeta Srpske, u dijelu koji se odnosi na formiranje Sekretarijata Republičke izborne komisije te uvođenja novih izbornih tehnologija u izborni proces, a koje obuhvataju izradu studije izvodljivosti, nabavku potrebne opreme i sprovođenje pilot projekta.

- Potrebni iznos moguće je utvrditi nakon izrade studije izvodljivosti - navedeno je u obrazloženju tog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana