Договор шаље изборна правила Српске у ладицу

Маријана Миљић Бјеловук
Договор шаље изборна правила Српске у ладицу

БАЊАЛУКА - Ако дође до реализације договора партнера власти на нивоу БиХ у вези са обећањима када је ријеч о изборном законодавству, Република Српска обуставиће све даље процедуре о питању усвојеног републичког Изборног закона и његовог коначног ступања на снагу.

Поручили су то у петак посланици СНСД-а након што је Народна скупштина РС усвојила Изборни закон.

На састанку лидера СНСД, ХДЗ-а БиХ и “тројке”, који је одржан у сриједу, договорено је да до 26. априла у Парламенту БиХ буду усвојене измјене Изборног закона БиХ. Упоредо са тим дешавањима на нивоу БиХ, на посебној сједници у четвртак нашао се Изборни закон РС, који је и усвојен, а који је настао као одговор Републике Српске на наметнуте измјене Изборног закона БиХ од стране Кристијана Шмита.

Шта даље?

Новина у Изборном закону РС је уређивање избора делегата у Дом народа Парламента БиХ из Српске и заштита изборног права. Тим актом предвиђено је и да ће изборе за органе власти у Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.

Такође, предвиђено је да се ступањем на снагу тог закона неће примјењивати одредбе Изборног закона БиХ које уређују избор посланика Народне скупштине, делегата Вијећа народа Српске, предсједника и потпредсједника Српске, делегата Дома народа из Српске, одборника скупштине града и скупштине општина, градоначелника, начелника...

- Постоје даље процедуре које је потребно реализовати до самог ступања на снагу Изборног закона РС. То законско рјешење сада иде на Вијеће народа РС, а након тога и на потписивање код предсједника Српске Милорада Додика. Посљедња адреса је објављивање у “Службеном гласнику РС”. Све то не иде тако брзо - казао је “Гласу” посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Младен Илић.

Наглашава да ће, међутим, даља судбина Изборног закона РС понајвише зависити од договора коалиционих партнера на нивоу БиХ, односно да ли ће до краја идуће седмице бити усвојене измјене Изборног закона на нивоу земље.

- Ако дође до реализације тог договора неће бити потребе да наш изборни закон пролази даље процедуре. Међутим, поприлично сам скептичан у вези са тим и сумњам да ће до реализације поменутог договора доћи, али опет се надам да хоће - поручио је Илић.

Са друге стране, наглашава да ако не дође до реализације договора Република Српска има даљи пут када је ријеч о Изборном закону.

- Тај пут је да локалне изборе спроведемо по свом закону. Овај закон предвиђа бирање и предсједника и делегата у Дому народа Парламента БиХ те неке друге ствари, док ниво БиХ према Дејтонском мировном споразуму бира искључиво члана Предсједништва БиХ и то је нешто што није обухваћено Изборним законом РС - закључио је Илић.

Исто мишљење дијели и његов партијски колега Срђан Мазалица који наводи да је идућа седмица кључна о питању Изборног закона БиХ и његове примјене у Републици Српској.

- Наравно да би било добро да се постигне договор да политички партнери на нивоу БиХ, у складу са порукама из ЕУ, одбаце наметнути Шмитов закон. Ако се то не деси, иде се ка примјени усвојеног закона, након што прође процедуру у Вијећу народа -  казао је “Гласу Српске” Мазалица.

Свакако, отежавајућа околност, наглашава, јесте то да према том закону све морају испочетка, од избора Републичке изборне комисије па надаље. 

- Процес пријава кандидата би вјероватно каснио, али свакако би до почетка тог процеса према Изборном закону БиХ, била извјесна примјена нашег закона те би могли дјеловати на спречавању активности Централне изборне комисије БиХ и примјене њиховог закона и посебно наметнутих одредаба Шмитовог закона - поручио је Мазалица.

Нада се да ће локални избори бити одржани исти дан и у Републици Српској као и у читавој БиХ.

- Битно је онемогућити паралелне изборе, јер је то уношење правне несигурности, а већина у окружењу ће прије признати изборе у режији Централне изборне комисије - закључио је Мазалица.

Вето на помолу?

Опозиција у Народној скупштини РС је током расправе о Изборном закону, навела и да, између осталог, тај закон никада неће ступити на снагу, али и да Клуб Бошњака у Вијећу народа РС неће сједити скрштених руку јер ће посегнути за виталним националним интересом када је ријеч о поменутом закону.

- Још увијек нисмо запримили материјале са посебне сједнице Народне скупштине РС. Вјероватно ће стићи у понедјељак. Након тога имамо седам дана да се изјаснимо. У овом моменту, како сада ствари стоје, имајући у виду изношење политичких ставова од стране предсједника политичких партија у Народној скупштини РС, али и самог предсједника Милорада Додика, вјероватно ћемо ићи ка одлуци о покретању заштите виталног националног интереса - казао је “Гласу” предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа Алија Табаковић.

Тврди да је Изборни закон РС антиуставан, али и да крши одређене процедуре и стандарде ОЕБС-а те да се са тим актом преноси надлежност са нивоа БиХ на Републику Српску.

- Видјећемо шта све пише у закону, али смо поједине закључке и до сада извукли на основу свега што је изнесено у јавности када је ријеч о Изборном закону РС - поручио је Табаковић.

Новац

У Изборном закону РС наведено је да су за његово спровођење потребна финансијска средства из буџета Српске, у дијелу који се односи на формирање Секретаријата Републичке изборне комисије те увођења нових изборних технологија у изборни процес, а које обухватају израду студије изводљивости, набавку потребне опреме и спровођење пилот пројекта.

- Потребни износ могуће је утврдити након израде студије изводљивости - наведено је у образложењу тог закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана