Dodik zatražio da Džaferović podnese ostavku

GS
Dodik zatražio da Džaferović podnese ostavku

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je danas da predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović podnese ostavku zbog unilateralnih istupa na međunarodnim skupovima.

Dodik je  nakon sjednice Predsjendištva BiH u Sarajevu rekao da je Džaferović prekršio Ustav te da djeluje mimo poslovnika o radu.

- Poslovnik o radu kaže da predsjedavajući predstavlja Predsjedništvo, a ne sam sebe ili politiku koju zagovara. Džaferović odlazi na međunarodne skupove i govori svoje privatne stavove umjesto da zastupa usaglašene stavove Predsjedništva BiH - poručio je Dodik.

Istakao je da je njemu kao članu Predsjedništva to neprihvatljivo jer je kršenje Ustava postalo uobičajena praksa od strane druga dva člana Predsjedništva.

- Ja sam zatražio ostavku Džaferovića. Sve to što govori može da radi kao aktivista SDA, koja djeluje antidejtonski, ali to ne smije raditi u ime Predsjedništva - poručio je Dodik.

On je najavio da će, ukoliko Džaferović to ne uradi do sljedeće sjednice Predsjedništva, pokrenuti kao tačku dnevnog reda njegovu smjenu.

Dodik je najviše zamjerio Džaferoviću zbog njegovog obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i prošle sedmice, kazavši da za to nije imao odobrenje Predsjedništva te da je iznio lične stavove.

-Vidljivo je gotovo na svim nivoima, jedna vertikala koja ide iz SDA, i koja od Predsjedništva, odnosno Ministarstva inostranih poslova, djeluje mimo ustava, mimo poslovnika o radu – naglasio je Dodik.
Dodao je da je „vidljivo da su oni uzurpirali i zauzeli Ministarstvo inostranih poslova, vješto iskoristili to da od šest čelnih ljudi u Ministarstvu nema nijednog Srbina“.

Rekao je da od svih stranaka jedino SDA u svome programu rada ima odredbe koje ruše Dejtonski sporazum, a da se Džaferović ponaša u skladu sa tim.

-Ne može to koristiti kao opravdanje da krši član D u kojem kaže zastupa usaglašene stavove predsjedništva – istakao je Dodik.

Optužio je Bošnjake da se kroz „nametanje sankcija Rusiji žele dodvoriti strancima sa zapada“, ali da misli da je bolje za sve da BiH zadrži neutralan status, a posebno zbog energetske politike.

-Nema nijedne odluke, donešene u nadležnom mjestu i nadležnom nivou. Jedino nadležno mjesto je Predsjedništvo - poručio je govoreći o optužbama opozicije iz Srpske da su uvedene sankcije Rusiji.

Dodik je rekao i da je danas glasao za neke tačke u skladu sa interesima Srpske, te odluke vezane za određene grantove i ekonomska pitanja.

Predsjedništvo je odoborilo i da opštinama Ljubinje i Stolac koje su pogođene zemljotresom uputi po milion KM, te da se porodici stradale djevojke u Stocu uplati 50.000 maraka.

Rekao je da se protivi prolongiranju izbora i da se oni trebaju održati 2. oktobra u skladu sa odlukama.

-Dogovoreno je da se sačeka, da se ne vrši presija na Savjet ministara i da se nakon toga telefonski konsultujemo oko toga – zakljaučio je Dodik.

Podvukao je da će „BiH biti zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda ili je neće biti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana