Додик затражио да Џаферовић поднесе оставку

ГС
Додик затражио да Џаферовић поднесе оставку

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је данас да предсједавајући Предсједништва Шефик Џаферовић поднесе оставку због унилатералних иступа на међународним скуповима.

Додик је  након сједнице Предсјендиштва БиХ у Сарајеву рекао да је Џаферовић прекршио Устав те да дјелује мимо пословника о раду.

- Пословник о раду каже да предсједавајући представља Предсједништво, а не сам себе или политику коју заговара. Џаферовић одлази на међународне скупове и говори своје приватне ставове умјесто да заступа усаглашене ставове Предсједништва БиХ - поручио је Додик.

Истакао је да је њему као члану Предсједништва то неприхватљиво јер је кршење Устава постало уобичајена пракса од стране друга два члана Предсједништва.

- Ја сам затражио оставку Џаферовића. Све то што говори може да ради као активиста СДА, која дјелује антидејтонски, али то не смије радити у име Предсједништва - поручио је Додик.

Он је најавио да ће, уколико Џаферовић то не уради до сљедеће сједнице Предсједништва, покренути као тачку дневног реда његову смјену.

Додик је највише замјерио Џаферовићу због његовог обраћања на сједници Савјета безбједности УН и прошле седмице, казавши да за то није имао одобрење Предсједништва те да је изнио личне ставове.

-Видљиво је готово на свим нивоима, једна вертикала која иде из СДА, и која од Предсједништва, односно Министарства иностраних послова, дјелује мимо устава, мимо пословника о раду – нагласио је Додик.
Додао је да је „видљиво да су они узурпирали и заузели Министарство иностраних послова, вјешто искористили то да од шест челних људи у Министарству нема ниједног Србина“.

Рекао је да од свих странака једино СДА у своме програму рада има одредбе које руше Дејтонски споразум, а да се Џаферовић понаша у складу са тим.

-Не може то користити као оправдање да крши члан Д у којем каже заступа усаглашене ставове предсједништва – истакао је Додик.

Оптужио је Бошњаке да се кроз „наметање санкција Русији желе додворити странцима са запада“, али да мисли да је боље за све да БиХ задржи неутралан статус, а посебно због енергетске политике.

-Нема ниједне одлуке, донешене у надлежном мјесту и надлежном нивоу. Једино надлежно мјесто је Предсједништво - поручио је говорећи о оптужбама опозиције из Српске да су уведене санкције Русији.

Додик је рекао и да је данас гласао за неке тачке у складу са интересима Српске, те одлуке везане за одређене грантове и економска питања.

Предсједништво је одоборило и да општинама Љубиње и Столац које су погођене земљотресом упути по милион КМ, те да се породици страдале дјевојке у Стоцу уплати 50.000 марака.

Рекао је да се противи пролонгирању избора и да се они требају одржати 2. октобра у складу са одлукама.

-Договорено је да се сачека, да се не врши пресија на Савјет министара и да се након тога телефонски консултујемо око тога – закљаучио је Додик.

Подвукао је да ће „БиХ бити земља два ентитета и три конститутивна народа или је неће бити“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана