Dodik: Žao mi je što se sastanak sa ambasadorom Nelsonom pretvorio u bezočnu prijetnju

Ž. D.
Dodik: Žao mi je što se sastanak sa ambasadorom Nelsonom pretvorio u bezočnu prijetnju

SARAJEVO: Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je komentarišući gotovo prijeteće poruke američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona koji je rekao da će “biti sankcionisani svi koji ne poštuju Dejtonski sporazum” da mu je žao zbog takvih reakcija i da su po njegovoj ocjeni imali dobar razgovor.

- Mislim da na sve što je on meni rekao i ja njemu uzvratio. Bilo je nekih stvari i takav njegov stav doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upustio u tako nešto. BiH treba da pripada nama a ne njemu, da on prijeti u njenoj odbrani. Žao mi je što je jedan dobar sastanak pretvaren u tako bezočnu prijetnju očigledno upućenu nama jer on očigledno vidi da se to može samo prema nama činiti - rekao je Dodik.

Dodao je kako smatra da se američki ambasador u tome prevario.

-RS ima svoje crvene linije. Rekao sam mu da je naša poltika skromna ali ponosita i neće odustati old osnovnih principa bez obzira koliko Amerika bila velika i koliko na ovaj način on iskazivao prijetnju. Žao mi je što je to učinio. Ako je rekao da će sankcionisati nakon sastanka sa mnom, to je nama upućeno - rekao je Dodik.

Podsjetio je da su prema njemu već izrečene određene sankcije i da neće moći zaustaviti odbranu vitalnih interesa RFS bez obzira na “njihovu zaljnubljenolst u BiH”.

Osvrćući se na izjavu PIK-a Dodik je kazao da je to tipično miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

- Šta njih briga za pollitičke procese ovdje i šta oni imaju s tim. Ko im je dao mandat za to. Sami su sebi pribavili mandat a oni su uljezi u ovoj zemlji , nameću i pokušavaju sebe nametnuti kao neki faktor. Oni su dio van sistema i nemaju veze sa političkim sistemom BiH, nemaju veze sa Dejtonskim sporazumom jer ih ni u Dejtonskom sporazumu nigdje nema. Nisam ih čitao niti me za nima šta izjavljuju - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas se u Sarajevu sastao sa američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, objavljeno je na zvaničnom Tviter profilu Ambasade SAD-a u BiH. Ambasador Nelson je na sastanku sa Dodikom poručio kako “SAD ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma, te teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”.

Već 25 godina Amerika je važan partner Bosni i Hercegovini. U potpunosti podržavamo prosperitet, stabilnost i mir za ovu zemlju. Radnje koje to podrivaju snosiće prave posljedice - saopšteno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana