Додик: Жао ми је што се састанак са амбасадором Нелсоном претворио у безочну пријетњу

Ж. Д.
Додик: Жао ми је што се састанак са амбасадором Нелсоном претворио у безочну пријетњу

САРАЈЕВО: Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је коментаришући готово пријетеће поруке америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона који је рекао да ће “бити санкционисани сви који не поштују Дејтонски споразум” да му је жао због таквих реакција и да су по његовој оцјени имали добар разговор.

- Мислим да на све што је он мени рекао и ја њему узвратио. Било је неких ствари и такав његов став доживљавам као пријетњу и не могу да вјерујем да се упустио у тако нешто. БиХ треба да припада нама а не њему, да он пријети у њеној одбрани. Жао ми је што је један добар састанак претварен у тако безочну пријетњу очигледно упућену нама јер он очигледно види да се то може само према нама чинити - рекао је Додик.

Додао је како сматра да се амерички амбасадор у томе преварио.

-РС има своје црвене линије. Рекао сам му да је наша полтика скромна али поносита и неће одустати олд основних принципа без обзира колико Америка била велика и колико на овај начин он исказивао пријетњу. Жао ми је што је то учинио. Ако је рекао да ће санкционисати након састанка са мном, то је нама упућено - рекао је Додик.

Подсјетио је да су према њему већ изречене одређене санкције и да неће моћи зауставити одбрану виталних интереса РФС без обзира на “њихову заљнубљенолст у БиХ”.

Осврћући се на изјаву ПИК-а Додик је казао да је то типично мијешање у унутрашње ствари једне земље.

- Шта њих брига за поллитичке процесе овдје и шта они имају с тим. Ко им је дао мандат за то. Сами су себи прибавили мандат а они су уљези у овој земљи , намећу и покушавају себе наметнути као неки фактор. Они су дио ван система и немају везе са политичким системом БиХ, немају везе са Дејтонским споразумом јер их ни у Дејтонском споразуму нигдје нема. Нисам их читао нити ме за нима шта изјављују - рекао је Додик.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик данас се у Сарајеву састао са америчким амбасадором Ерицом Нелсоном, објављено је на званичном Твитер профилу Амбасаде САД-а у БиХ. Амбасадор Нелсон је на састанку са Додиком поручио како “САД не очекују ништа друго него потпуно поштивање Дејтонског споразума, те територијалног интегритета и суверенитета БиХ”.

Већ 25 година Америка је важан партнер Босни и Херцеговини. У потпуности подржавамо просперитет, стабилност и мир за ову земљу. Радње које то подривају сносиће праве посљедице - саопштено је из Амбасаде Сједињених Америчких Држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана