Dodik: Za Srpsku važna podrška prijatelja, među kojima su Rusija i Bjelorusija

SRNA
Dodik: Za Srpsku važna podrška prijatelja, među kojima su Rusija i Bjelorusija

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da poenta njegovih posljednjih diplomatskih aktivnosti oličenih posjetama Bjelorusiji, Rusiji jeste jačanje prijateljstva sa ovim partnerskim zemljama i pojašnjenje aktuelne političke situacije u BiH sa pozicija Srpske, te naveo da Velika Britanija i Amerika nisu dobronamjerne prema BiH i samo siju nedaće za narod koji ovdje živi.

"Situaciju, koja se s vremena na vrijeme usložnjava, pokušavamo da pojasnimo našim prijateljima, što ćemo nastaviti", naveo je Dodik i istakao da je i te kako važno da se spozna pozicija Srpske i na tom planu dobije podrška.

On je istakao da je veliki uspjeh Srpske kao male zajednice što ima ovakve kontakte i sastanke na visokom političkom nivou.

"Mi kontinuirano i ozbiljno razgovaramo sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim važnim faktorima o položaju Srpske i o Balkanu, kao i o EU i globalnim odnosima. I te kako je važno da se spozna pozicija Srpske i na tom planu dobije podrška. I da se dogovore brojne korisne stvari na ekonomskom planu", naglasio je Dodik.

On je naveo da je prije nekoliko dana na sastanku sa Putinom razgovarano o nekim mogućim ekonomskim aktivnostima u Republici Srpskoj, ali i o nekim pitanjima koje ne može i ne želi da kaže.

"To nije bilo upereno ni protiv koga, nego je to dio naših zajedničkih planova šta da radimo u budućnosti kako bismo pomogli jedni drugima. To ne podrazumijeva da će Rusi doći ovdje sa vojskom, nego podrazumijeva da ćemo iskoristiti poziciju koju Rusija danas ima kako bismo ojačali svoju ekonomiju", rekao je Dodik.

On je naveo da je bilo riječi o ekonomskim projektima, te daljem razvoju Srpske, kao i o cijeni gasa i načinima da se obezbijedi za nekoliko narednih godina stabilna i povoljna cijena gasa.

Dodik je naglasio da je sakrivena činjenica da su najveći strani investitori u prošloj godini u BiH, pa i u Federaciji BiH /FBiH/, bili upravo Rusi.

Dodik je izrazio zadovoljstvo i što će reprezentacije Srpske učestvovati na sportskim igrama BRIKS-a ovog ljeta u Kazanju.

Komentarišući insinuacije da u BiH postoji ruski maligni uticaj, Dodik je upozorio na nedobronamjeran uticaj Velike Britanije i Amerike na BiH.

"Oni samo siju nedaće za narod koji ovdje živi", rekao je Dodik, dodajući da je njihova koncepcija da Srbi ne smiju da imaju jaku državu na Balkanu.

On je istakao da Srbi u Republici Srpskoj samo žele da se poštuju prava koja je Republika Srpska dobila nakon građanskog rata u BiH i koja su propisana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sprazumom.

"Ali mi to ne dobijamo, nama je to oteto i to sam objašnjavao Putinu. Oni ne mogu da shvate da neko ko na zapadu promoviše priču o vladavini prava pošalje Kristijana Šmita, koji ovde nameće zakone", rekao je Dodik.

Uz napomenu da je Republika Srpska i dalje otvorena za komunikaciju sa svima, pa i Zapadom, Dodik je rekao da je sastanak sa Putinom bio razgovor na najvišem strateškom nivou i da smatra da je Putin svjestan da ne ratuje sa Ukrajinom, već sa cijelim Zapadom.

"Mi imamo pozitivan odnos prema svim ljudima, Ukrajincima i Rusima. Ali ovdje je riječ o politici u kojoj je vladajuća struktura Ukrajine ignorisala istoriju i dovela do svega toga", naveo je Dodik.

On je rekao da Rusi i Putin savršeno znaju to što na ratištu u Ukrajini ima i naoružanja iz BiH koje se tamo, nažalost, pojavljuje posredstvom Zapada, a proizvodi se u fabrikama iz Federacije BiH.

"Benigni su Putinovi uticaji u odnosu na maligne američke i britanske uticaje na Balkanu. Nas nisu Rusi bombardovali osiromašenim uranijumom", podsjetio je Dodik.

On je dodao da je loše što je od bošnjačke strane zaustavljeno ranije sa Rusima dogovoreno građenje gasovoda od Bijeljine do Banjaluke, iako bi to svima u BiH mnogo ekonomski značilo.

"To su spriječili Bošnjaci iz svog, bukvalno rečeno, pasjaluka. A da smo to učinili, Banjaluka bi postala gasni centar u kojem bismo imali dosta jeftiniji gas nego u Evropi. Uz to, mogli bismo izgraditi dvije gasne elektrane po povoljnim uslovima", rekao je Dodik.

On je naveo da bi sve to, uz jeftinu struju u Republici, doprinijelo otvaranju velikog broja novih fabrika u Srpskoj, ali da je bošnjačka strana blokadom navedenih projekata nanijela ozbiljnu ekonomsku štetu Srpskoj.

Kada je riječ o zahtjevima privrednika u BiH da se naprave brzi put ili auto-put na relaciji Doboj-Tuzla, Dodik je istakao da je to apsolutno pitanje Federacije BiH.

"Mi tu ne možemo ništa da odlučimo, ali bismo u svemu pomogli kada bi došlo do toga. I onaj dio puta koji bi išao kroz Srpsku, mi bismo preuzeli da brzo uradimo, što nam nije problem, ali to bi ipak trebalo da urade federalne vlasti. Tamo postoji problem. Oni tu ne mogu da odluče /oko putnih pravaca/ i tako stoji cijeli taj projekat", rekao je Dodik.

On je u vezi sa tim istakao da prostor od Doboja do Tuzle zavređuje brzu putnu komunikaciju zbog svog intenzivnog ekonomskog razvoja, a što bi koristilo svima u BiH.

Dodik je za RTRS naglasio da će sa aspekta Srpske biti nastavljena gradnja auto-puteva, te da je na tom planu dogovoreno blizu 150 kilometara.

"To je put od Doboja do Vukosavlja, pa dalje do Brčkog i Bijeljine. A radi se put od Bijeljine do Rače, na granici sa Srbijom", rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana