Додик: За Српску важна подршка пријатеља, међу којима су Русија и Бјелорусија

СРНА
Додик: За Српску важна подршка пријатеља, међу којима су Русија и Бјелорусија

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да поента његових посљедњих дипломатских активности оличених посјетама Бјелорусији, Русији јесте јачање пријатељства са овим партнерским земљама и појашњење актуелне политичке ситуације у БиХ са позиција Српске, те навео да Велика Британија и Америка нису добронамјерне према БиХ и само сију недаће за народ који овдје живи.

"Ситуацију, која се с времена на вријеме усложњава, покушавамо да појаснимо нашим пријатељима, што ћемо наставити", навео је Додик и истакао да је и те како важно да се спозна позиција Српске и на том плану добије подршка.

Он је истакао да је велики успјех Српске као мале заједнице што има овакве контакте и састанке на високом политичком нивоу.

"Ми континуирано и озбиљно разговарамо са предсједником Русије Владимиром Путином и другим важним факторима о положају Српске и о Балкану, као и о ЕУ и глобалним односима. И те како је важно да се спозна позиција Српске и на том плану добије подршка. И да се договоре бројне корисне ствари на економском плану", нагласио је Додик.

Он је навео да је прије неколико дана на састанку са Путином разговарано о неким могућим економским активностима у Републици Српској, али и о неким питањима које не може и не жели да каже.

"То није било уперено ни против кога, него је то дио наших заједничких планова шта да радимо у будућности како бисмо помогли једни другима. То не подразумијева да ће Руси доћи овдје са војском, него подразумијева да ћемо искористити позицију коју Русија данас има како бисмо ојачали своју економију", рекао је Додик.

Он је навео да је било ријечи о економским пројектима, те даљем развоју Српске, као и о цијени гаса и начинима да се обезбиједи за неколико наредних година стабилна и повољна цијена гаса.

Додик је нагласио да је сакривена чињеница да су највећи страни инвеститори у прошлој години у БиХ, па и у Федерацији БиХ /ФБиХ/, били управо Руси.

Додик је изразио задовољство и што ће репрезентације Српске учествовати на спортским играма БРИКС-а овог љета у Казању.

Коментаришући инсинуације да у БиХ постоји руски малигни утицај, Додик је упозорио на недобронамјеран утицај Велике Британије и Америке на БиХ.

"Они само сију недаће за народ који овдје живи", рекао је Додик, додајући да је њихова концепција да Срби не смију да имају јаку државу на Балкану.

Он је истакао да Срби у Републици Српској само желе да се поштују права која је Република Српска добила након грађанског рата у БиХ и која су прописана Уставом и Дејтонским мировним спразумом.

"Али ми то не добијамо, нама је то отето и то сам објашњавао Путину. Они не могу да схвате да неко ко на западу промовише причу о владавини права пошаље Кристијана Шмита, који овде намеће законе", рекао је Додик.

Уз напомену да је Република Српска и даље отворена за комуникацију са свима, па и Западом, Додик је рекао да је састанак са Путином био разговор на највишем стратешком нивоу и да сматра да је Путин свјестан да не ратује са Украјином, већ са цијелим Западом.

"Ми имамо позитиван однос према свим људима, Украјинцима и Русима. Али овдје је ријеч о политици у којој је владајућа структура Украјине игнорисала историју и довела до свега тога", навео је Додик.

Он је рекао да Руси и Путин савршено знају то што на ратишту у Украјини има и наоружања из БиХ које се тамо, нажалост, појављује посредством Запада, а производи се у фабрикама из Федерације БиХ.

"Бенигни су Путинови утицаји у односу на малигне америчке и британске утицаје на Балкану. Нас нису Руси бомбардовали осиромашеним уранијумом", подсјетио је Додик.

Он је додао да је лоше што је од бошњачке стране заустављено раније са Русима договорено грађење гасовода од Бијељине до Бањалуке, иако би то свима у БиХ много економски значило.

"То су спријечили Бошњаци из свог, буквално речено, пасјалука. А да смо то учинили, Бањалука би постала гасни центар у којем бисмо имали доста јефтинији гас него у Европи. Уз то, могли бисмо изградити двије гасне електране по повољним условима", рекао је Додик.

Он је навео да би све то, уз јефтину струју у Републици, допринијело отварању великог броја нових фабрика у Српској, али да је бошњачка страна блокадом наведених пројеката нанијела озбиљну економску штету Српској.

Када је ријеч о захтјевима привредника у БиХ да се направе брзи пут или ауто-пут на релацији Добој-Тузла, Додик је истакао да је то апсолутно питање Федерације БиХ.

"Ми ту не можемо ништа да одлучимо, али бисмо у свему помогли када би дошло до тога. И онај дио пута који би ишао кроз Српску, ми бисмо преузели да брзо урадимо, што нам није проблем, али то би ипак требало да ураде федералне власти. Тамо постоји проблем. Они ту не могу да одлуче /око путних праваца/ и тако стоји цијели тај пројекат", рекао је Додик.

Он је у вези са тим истакао да простор од Добоја до Тузле завређује брзу путну комуникацију због свог интензивног економског развоја, а што би користило свима у БиХ.

Додик је за РТРС нагласио да ће са аспекта Српске бити настављена градња ауто-путева, те да је на том плану договорено близу 150 километара.

"То је пут од Добоја до Вукосавља, па даље до Брчког и Бијељине. А ради се пут од Бијељине до Раче, на граници са Србијом", рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана