Dodik: Vještačka priča o postojanju dva bloka u Srpskoj

Srna
Dodik: Vještačka priča o postojanju dva bloka u Srpskoj

Srebrenica - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što lideri na lokalnom nivou više razumiju realnost i razgovaraju o važnim pitanjima i naglasio da u Srpskoj ne postoje dva bloka, te da je to vještačka priča.

"Republika Srpska nije politički podijeljena. Srpska ima grupu partija koje su dominantno u vlasti u opštinama i na nivou Republike i ima opoziciju koja ima svoj kapacitet ali nije al pari onome što jeste vlast", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Srebrenici.

Na pitanje da prokomentariše odluku Saveza za promjene da prekidaju saradnju sa njim i SNSD-om, partijom na čijem je čelu, Dodik je rekao da opozicija ne može prekinuti saradnju koja nije ni postojala, poručivši da je on uvijek otvoren za razgovore.

"Smatram da je /lideru SDS/ Vukoti Govedarici trebao neki izlaz, pa je isfabrikovana ova priča o crnim listama da bi objasnio zašto ne želi da razgovara. Nismo razgovarali ni ranije", istakao je Dodik.

On je ponovio da je potrebno razgovarati, s obzirom na nove svjetske okolnosti koje će se odraziti i na buduće procese i događaje u BiH.

"Kao odgovorni politički ljudi trebalo bi da razgovaramo svi, ne samo u Srpskoj nego i u BiH, da procijenimo kako da se u te procese uključimo da najbolje prođemo", ocijenio je Dodik.

On je naveo da je priča o "crnoj knjizi" SNSD-a predimenzionirana, te da se ona isključivo odnosila na ljude iz stranke.

Dodik je naglasio da se ne piše nikakva "crna knjiga" koja se odnosi na članove drugih političkih partija, podsjetivši da je na stranačkom skupu rečeno da će oni koji napuste SNSD, a dobili su podršku na listama ove stranke, biti evidentirani i da neće dobijati dalju podršku.

On je naglasio da takav stav sigurno imaju i druge partije prema članovima koji ih napuste.

"Oni koji govore o crnim listama su sami stalno na crnim listama. Na svim izborima za njih su sve liste crne, jer gube izbore", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da je republička vlast spremna na saradnju sa svim opštinama bez obzira ko čini lokalnu vlast i naveo Bijeljinu kao primjer lokalne zajednice u kojoj je Vlada Republike Srpske proteklih godina realizovala dva kapitalna projekta - izgradnju bolnice i zaobilaznice, te podsjetio da je nedavno u Kini razgovarao i o izgradnji bolnice u Doboju, gradu u kojem je, takođe, SDS na vlasti. 

Zaštititi domaću proizvodnju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je zaštita i razvoj domaće proizvodnje preduslov privrednog rasta u BiH i zadržavanja stanovništva u manjim sredinama.
"Sve zemlje štite domaću proizvodnju, samo ovdje nema nikoga da štiti domaću proizvodnju i to samo zato što neko iz EU kaže da se ljuti", rekao je Dodik, navodeći primjere sa stočarskom proizvodnjom i činjenicom da se u BiH uvozi meso iz Zapadne Evrope koje ima subvencije od jedan evro.

Govoreći o zaštiti domaće proizvodnje, Dodik je rekao da je ona preduslov opstanka cijele BiH i naveo primjer Norveške koja u vrijeme dospijeća na 60 dana zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda.

"Kako mislite da ovdje razvijete industriju obične flaširane vode koju uvozimo i koja je iz Srbije, Hrvatske preplavila tržište, ako ne zaštitimo to tržište", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ni Srpska ni Federacija BiH ne mogu same da zaštite tržišta i domaću proizvodnju, ali to mogu zajedno učiniti.

"Hajdemo godinu dana uzeti, napraviti neku dodatnu taksu, dok ne podignemo naše proizvođače i napravimo da budu konkurentni", rekao je Dodik, ističući da nikad nije učestvovao na sastanku takve vrste.

Dodik je rekao da u malim lokalnim zajednicama u kojima je država održavala proizvodnju i time čuvala stanovništvo danas niko više neće da investira.

"Jedini način je da država ode i kaže evo imamo dva, tri miliona KM, napravićemo fabriku koja je održiva, ona se zasniva na lokalnom resursu, kupićemo mašine za tekstil ili drvnu privredu i nakon toga ćemo, na primjer, za 60 dana, sve akcije te fabrike podijeliti jednako svim stanovnicima te opštine, nek se oni dalje time bave", naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je uvijek spreman da se sastane sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i hrvatskim Draganom Čovićem, ali da nije spreman da se sjedi na "jalovim sastancima" nakon kojih svaki dogovor propadne zbog stranog intervencionizma.

On je naglasio da, ukoliko BiH hoće da opstane, mora preuzeti sudbinu u svoje ruke, a ne da joj "trećepoziconirane diplomate iz svijeta" kreiraju i nameću politiku.

Ovogodišnji rast bdp-a do tri odsto

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ove godine bilježi rast u svim ekonomskim kategorijama, a očekuje i rast BDP-a do tri odsto, čime Srpska spada među zemlje sa najvećim rastom u regionu.
Dodik je ocijenio da "opšta politička galama" ne dozvoljava da se vidi napredak, koji je veoma teško postići u nemogućim uslovima.

"Naravno da smo sve vrijeme bili posvećeni tim pitanjima, naša važna politička odluka je bila da ne idemo na smanjenje plata u javnom sektoru jer bismo time i smanjili prihode drugim fondovima i imali bismo ozbiljne probleme", rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

On je naveo da Srpska redovno servisira sve svoje obaveze kada je riječ o stranim dugovanjima, da ne kasni nijedan dan, iako ima zastoja na nekim operativnim programima, odnosno grantovima, te istakao da se plate i penzije redovno isplaćuju.

Dodik je pojasnio da je 95 odsto mjera koje su ušle u Ekonomsku agendu već bilo predviđeno ekonomskim politikama u Republici Srpskoj i politikama Vlade Srpske.

"To nije nikakva posebna pamet koja je došla sa strane, već je bilo potrebno da se da podsticaj da se sa tim ide", istakao je Dodik.

On je naveo da se, koliko mu je poznato, od sprovođenja odluke "Sejdić i Finci" nije odustalo, ali da će se ona realizovati kada dođe do odluke da BiH bude kandidat za članstvo u EU.

"Socijalno-ekonomska pitanja su najvažnija pitanja, ali to sigurno nije samo zasluga EU i njihovih insistiranja na tome, nego i potrebe", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana