Dodik: Slijedi zastoj ako se ne prihvati donošenje zakona o Ustavnom sudu

Srna
Dodik: Slijedi zastoj ako se ne prihvati donošenje zakona o Ustavnom sudu

Gradiška - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je uvjeren da će u BiH doći do zastoja na svim nivoima vlasti ukoliko bošnjački politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa da u toj insituciji više ne bude stranih sudija.Dodik je rekao novinarima u Gradišci da će bošnjački lideri dobiti ovaj prijedlog zakona i da će "imati dosta problema da kažu da to ne prihvataju".

"Mi ne smijemo dozvoliti da tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju o političkom statusu ovog naroda. Onda je besmisleno sve što smo uradili do sada", istakao je Dodik.


On je naveo da je juče mogao da vidi da su Bakir Izetbegović i SDA u silaznoj putanji što se tiče moći i organizacije.

"Napustili su ih i poslanici i ne mogu da računaju na svoju ljubav koja je dolazila iz Turske i na /turskog predsjednika Taipa/ Erdogana, izgubila im je Hilari Klinton na izborima...Sve se to složilo i njih samo održavaju ovi iz Saveza za promjene, a i on /Izetbegović/ njih očigledno", ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je saznao da nema ni većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da ona postoji od zakona do zakona.

"Ako oni ne žele dogovor i žele da očuvaju Ustavni sud koji će Srbima ukidati Dan Republike, nama taj Ustavni sud, BiH i SDA ne trebaju i mi ćemo braniti naše pozicije", rekao je Dodik.

On je bošnjačke političare pozvao na dogovor i dodao da će sami biti krivi za neuspjeh BiH ako to odbiju.

"Ta arogancija koju pokazuju prema Srbima, Srpskoj i Hrvatima sigurno će koštati statusa BiH. Oni su pripisivali da je politika Slobodana Miloševića kriva što je neko otišao iz Jugoslavije, pa su Srbi bili krivi za sve živo. A oni sada još gore rade, ignorišu sve uz pomoć stranaca i žele da nam nametnu rješenja, koja nećemo", poručio je Dodik.

On je naglasio da će ono što hoće SDA u budućnosti biti sve više irelevantno.

"Njihova pozicija koja se zasnivala na snazi međunarodnog faktora je izgubljena i nije ono što se moglo vidjeti prethodnih godina. Ako ne nauče tu lekciju, onda će biti potpuni luzeri, a koliko znam, njihovo zalaganje za BiH je isključivo u funkciji unitarizacije, za šta im trebaju poslušni Srbi i poltroni kao ovi iz Saveza za promjene", objasnio je Dodik.

On je ocijenio da predstavnici Saveza za promjene "svakodnevno pokazuju poltronstvo i zahvalnost Izetbegoviću što ih je izabrao da tamo nešto rade i naivno vjeruju da narod to neće primijetiti".

"Narod je to već vidio na lokalnim izborima i ako ne promijene politiku biće veoma kažnjeni zbog toga od samog naroda na izborima 2018. godine", rekao je Dodik.

On je u tom smislu pozvao Savez za promjene da promijeni politiku u interesu Srpske i srpskog naroda.

Govedarica nastavlja gubitničku politiku SDS-a

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je ono što radi predsjednik SDS-a Vukota Govedarica veoma korisno za SNSD, jer nastavlja politiku Mladena Bosića zbog koje je SDS izgubila izbore."Govedarica je neproduktivan čovjek, politička voštana figura koja uopšte ne zna ni kuda se kreće, ni šta radi, te pokušava da prati neke procese i dodvoravanja u politici SDS-a koja je izgubila izbore", rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

Podsjetivši da je nakon izbora za predsjednika SDS-a rekao da je Govedarica SNSD-ov čovjek, Dodik je naveo da je tada mislio upravo na ono što Govedarica sada radi.

"Sama činjenica da je rekao da nastavlja Bosićev put, koji je bio gubitnički, govori o tome koliko je pametan", rekao je Dodik.  

Nije bilo razloga za negativne komentare na rad RTRS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije bilo potrebe za negativnim komentarima predstavnika DNS-a u Narodnoj skupštini o poslovanju Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/, koja je dobar javni emiter i susreće se sa problemima kao i sve druge medijske kuće."Mislim da nije bilo razloga za takvo reagovanje. Više se radilo o nekim ljudima koji su dobacili neke svoje stavove, a predsjednik Narodne skupštine je to neoprezno iznio u javnost", rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

Predsjednik Srpske kaže da je RTRS veoma važan za ukupni medijski odraz Republike Srpske, kao što su važne i druge medijske kuće, dodajući da udar na RTRS predstavlja udar na Republiku.

"I ranije je bilo sasvim normalno da RTRS prati svaku aktivnost nas koji smo u državnim organima. Kada je Dragan Čavić bio predsjednik Republike, nije se `skidao` sa televizije, ali to je bilo normalno jer je bio predsjednik", istakao je Dodik.

On je rekao da se aktivnosti predsjednika svuda u svijetu prate, da je nemoguće da u Republici Srpskoj bude drugačije.

"Pogledajte medije u Americi ili u bilo kojoj zemlji. Prve vijesti su uvijek o tome šta rade predsjednici, šta radi Vlada. Tamo gdje se drugačije radi, tu niti ima države, niti ima vlasti, niti ima bilo čega", naglasio je predsjednik Srpske.

On kaže da u teškim uslovima rade gotovo svi mediji, ali da to govori o tome da nije postignuta finansijska konsolidacija i da postoje problemi koje bi trebalo rješavati.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana