Dodik: Republika Srpska je vječna, kao i žrtva onih koji su je branili

Srna
Dodik: Republika Srpska je vječna, kao i žrtva onih koji su je branili

BANjALUKA-Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je operacija Vojske Republike Srpske "Koridor 92" od istorijskog značaja za Republiku Srpsku, zahvaljujući kojoj je razbijena potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine, koja je trajala 42 dana, čime je obezbijeđena cjelovitost Srpske i uspostavljena veza sa Srbijom.

- Glavni nosioci proboja Koridora života bili su Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske pod komandom generala Momira Talića i pripadnici srpske vojske sa područja Semberije. I danas zvoni svaka riječ naredbe generala Talića koje su označile početak operacije "Koridor 92": "Do Vidovdana mora biti slobodan koridor, makar to bila kozja staza, jer nam djeca umiru". I jesu, umirala su naša djeca, naše tek rođene bebe zbog nedostatka kiseonika i zato se ova vojna operacija smatra jednom od najvećih i najhumanijih podviga srpske vojske - naglasio je Dodik u izjavi za Srnu, povodom obilježavanja 32 godine od proboja koridora.

On je ukazao da je uspjeh ove akcije doslovno značio život, s obzirom na to da je zapadni dio Srpske bio potpuno odsječen, bez lijekova, hrane, i najvažnijeg, kiseonika, usljed čijeg nedostatka je preminulo 12 beba u banjalučkom porodilištu.

Rekao je da je svaka pobjeda srpske vojske kroz istoriju podrazumijevala i veliku žrtvu, pa je tako i u proboju koridora kroz Posavinu srpski narod podnio ogromnu žrtvu - živote je dalo 855 boraca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske i 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine, a znatan broj njih je ranjen.

- Velika je to žrtva, kao što je velika i njihova uloga u očuvanju teritorijalne cjelovitosti Srpske. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odlučnosti spriječena je humanitarna katastrofa i podijeljenost Srpske, a na kraju, i ono najvažnije, spriječen je još jedan genocid nad srpskim narodom u 20. vijeku. Da nije bilo odlučnosti, organizovanosti i patriotskog duha srpskih boraca, danas sigurno ne bi bilo ni nas na ovim prostorima - ukazao je Dodik.

I upravo zbog njih, koji su svoje živote i dijelove tijela ugradili u temelje Republike Srpske, naglasio je Dodik, ne smijemo dozvoliti da izgubimo Srpsku za pregovaračkim stolom, niti da pokleknemo pred ucjenama, pritiscima i sankcijama.

- Republika Srpska je vječna, kao što je vječna i žrtva onih koji su je branili i odbranili u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Niko nikada ne smije pristati da nam otmu ono najsvetije - našu otadžbinu, našu domovinu i našu Republiku, jer bez nje neće biti ni Srba na ovom prostoru. Nema te sile pred kojom smijemo pognuti glave, povući se i dozvoliti da nam otmu imovinu, naše šume, rijeka, polja, naše bogatstvo. Republika Srpska nema cijenu, kao što je nisu imali, niti je imaju oni koji su je stvorili u miru i naši hrabri srpski junaci koji su je odbranili u ratu - rekao je Dodik.

- Kao što se srpski borci juna 1992. godine nisu dvoumili da li će ići u proboj koridora koji je značio život, istakao je Dodik, tako ni mi danas, sutra, za 10 i 100 godina nemamo pravo da se dvoumimo, jer izbora nemamo - ili ćemo čuvati Srpsku ili će se ostvariti prijetnje raznih Heleza, Marfija i sličnih njima koji na razne načine pokušavaju da nas "prevaspitaju" da postanemo njihovi poslušnici i saučesnici u stvaranju unitarne muslimanske BiH.

- Moramo biti odgovorni prema našim žrtvama, ali i prema našim potomcima i sačuvati Republiku Srpsku od onih koji nam prijete "Olujama", koji nam "savjetuju" da nam je bolje da sami odemo da ne prođemo kao Srbi u Hrvatskoj. Mi nećemo nigdje ići, jer je Republika Srpska naša otadžbina i naš dom. Samo tu smo svoji na svome. Nemamo pravo da dozvolimo sebi taj luksuz da izdamo, iznevjerimo, prodamo i jednu srpsku žrtvu, a na to nas obavezuju ne samo Duga Njiva, već cijela Krajina, Romanija, Hercegovina, Semberija, jer je svaki pedalj naše Republike Srpske natopljen krvlju srpskih junaka i nevinih žrtava - poručio je predsjednik Srpske.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana