Додик: Република Српска је вјечна, као и жртва оних који су је бранили

Срна
Додик: Република Српска је вјечна, као и жртва оних који су је бранили

БАЊАЛУКА-Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је операција Војске Републике Српске "Коридор 92" од историјског значаја за Републику Српску, захваљујући којој је разбијена потпуна блокада западне Крајине и Републике Српске Крајине, која је трајала 42 дана, чиме је обезбијеђена цјеловитост Српске и успостављена веза са Србијом.

- Главни носиоци пробоја Коридора живота били су Први крајишки корпус Војске Републике Српске под командом генерала Момира Талића и припадници српске војске са подручја Семберије. И данас звони свака ријеч наредбе генерала Талића које су означиле почетак операције "Коридор 92": "До Видовдана мора бити слободан коридор, макар то била козја стаза, јер нам дјеца умиру". И јесу, умирала су наша дјеца, наше тек рођене бебе због недостатка кисеоника и зато се ова војна операција сматра једном од највећих и најхуманијих подвига српске војске - нагласио је Додик у изјави за Срну, поводом обиљежавања 32 године од пробоја коридора.

Он је указао да је успјех ове акције дословно значио живот, с обзиром на то да је западни дио Српске био потпуно одсјечен, без лијекова, хране, и најважнијег, кисеоника, усљед чијег недостатка је преминуло 12 беба у бањалучком породилишту.

Рекао је да је свака побједа српске војске кроз историју подразумијевала и велику жртву, па је тако и у пробоју коридора кроз Посавину српски народ поднио огромну жртву - животе је дало 855 бораца Војске Републике Српске, 14 припадника МУП-а Српске и 19 припадника МУП-а и Војске Републике Српске Крајине, а знатан број њих је рањен.

- Велика је то жртва, као што је велика и њихова улога у очувању територијалне цјеловитости Српске. Захваљујући њиховој храбрости и одлучности спријечена је хуманитарна катастрофа и подијељеност Српске, а на крају, и оно најважније, спријечен је још један геноцид над српским народом у 20. вијеку. Да није било одлучности, организованости и патриотског духа српских бораца, данас сигурно не би било ни нас на овим просторима - указао је Додик.

И управо због њих, који су своје животе и дијелове тијела уградили у темеље Републике Српске, нагласио је Додик, не смијемо дозволити да изгубимо Српску за преговарачким столом, нити да поклекнемо пред уцјенама, притисцима и санкцијама.

- Република Српска је вјечна, као што је вјечна и жртва оних који су је бранили и одбранили у Одбрамбено-отаџбинском рату. Нико никада не смије пристати да нам отму оно најсветије - нашу отаџбину, нашу домовину и нашу Републику, јер без ње неће бити ни Срба на овом простору. Нема те силе пред којом смијемо погнути главе, повући се и дозволити да нам отму имовину, наше шуме, ријека, поља, наше богатство. Република Српска нема цијену, као што је нису имали, нити је имају они који су је створили у миру и наши храбри српски јунаци који су је одбранили у рату - рекао је Додик.

- Као што се српски борци јуна 1992. године нису двоумили да ли ће ићи у пробој коридора који је значио живот, истакао је Додик, тако ни ми данас, сутра, за 10 и 100 година немамо право да се двоумимо, јер избора немамо - или ћемо чувати Српску или ће се остварити пријетње разних Хелеза, Марфија и сличних њима који на разне начине покушавају да нас "преваспитају" да постанемо њихови послушници и саучесници у стварању унитарне муслиманске БиХ.

- Морамо бити одговорни према нашим жртвама, али и према нашим потомцима и сачувати Републику Српску од оних који нам пријете "Олујама", који нам "савјетују" да нам је боље да сами одемо да не прођемо као Срби у Хрватској. Ми нећемо нигдје ићи, јер је Република Српска наша отаџбина и наш дом. Само ту смо своји на своме. Немамо право да дозволимо себи тај луксуз да издамо, изневјеримо, продамо и једну српску жртву, а на то нас обавезују не само Дуга Њива, већ цијела Крајина, Романија, Херцеговина, Семберија, јер је сваки педаљ наше Републике Српске натопљен крвљу српских јунака и невиних жртава - поручио је предсједник Српске.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана