Dodik: Nema više nijednog razloga da ostanemo u BiH

G.S.
Foto: G.S.

BANjALUKA - Nakon akta o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama Republika Srpska će ubrzano raditi na projiciranju mjera i akcija usmjerenih ka njenoj samostalnost, jer nema više nijednog razloga da ostanemo u BiH, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

“Elita bosanskih muslimana napravila je sebi ozbiljan autogol pokrećući pitanje ovog akta u UN. Razvalila je kompletnu strukturu i djelovanje međunarodnog sektora  u BiH, i to više neće postojati. S druge strane, apsolutno nas je primoralo da preduzmemo niz akcija i mjera. Genocid u Srebrenici se nije desio, a da se desio ne bi se stalno iznova nametala ta tema”, rekao je Dodik.

Postoje sudovi koji su kvalifikovali te događaje kao genocid ali to se odnosi na pojedince a ne narode i države, rekao je Dodik.

„Početna kvalifikacija da je genocid djelo u kojem jedna grupa pokušava da biološki eliminiše drugu grupu nije tačna. Muškarci i žene su odvojeni i poslati na druga mjesta, a VRS se obračunavala sa Vojskom Alije Izetbegovića i naravno da niko ne isključuje da je tu bilo zločina. Za te zločine odgovarali su i krivi i nekrivi pred međunarodnim sudovima a i pred sudom BiH, samo za zločine nad Srbima niko nije odgovarao, čak ni Naser Orić, on je zaštićena biljka”, rekao je Dodik.

Na prostoru Srebrenice u periodu 1992-1995. je, prema zadnjoj presudi Haškog tribunala, 4.100 muslimana ali se nigdje ne pominje između 2.000 i 3.000 Srba koji su tamo poginuli, napomenuo je Dodik. 

„Genocid nije ni imao pretpostavku da se to desi, to je izmišljotina koja će nas rastaviti. Nas pokušavaju da primoraju da ostanemo i pored činjenice da nas blate, da nam stalno nameću kvalifikacije koje ne postoje. Ponosan sam na odlučnost da provedemo mjere. Republika Srpska je stabilna i sigurna, i neće biti ugrožena”, izjavio je predsjednik Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana