Додик: Нема више ниједног разлога да останемо у БиХ

Г.С.
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Након акта о Сребреници у Уједињеним нацијама Република Српска ће убрзано радити на пројицирању мјера и акција усмјерених ка њеној самосталност, јер нема више ниједног разлога да останемо у БиХ, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске након састанка владајуће коалиције у Бањалуци.

“Елита босанских муслимана направила је себи озбиљан аутогол покрећући питање овог акта у УН. Развалила је комплетну структуру и дјеловање међународног сектора  у БиХ, и то више неће постојати. С друге стране, апсолутно нас је приморало да предузмемо низ акција и мјера. Геноцид у Сребреници се није десио, а да се десио не би се стално изнова наметала та тема”, рекао је Додик.

Постоје судови који су квалификовали те догађаје као геноцид али то се односи на појединце а не народе и државе, рекао је Додик.

„Почетна квалификација да је геноцид дјело у којем једна група покушава да биолошки елиминише другу групу није тачна. Мушкарци и жене су одвојени и послати на друга мјеста, а ВРС се обрачунавала са Војском Алије Изетбеговића и наравно да нико не искључује да је ту било злочина. За те злочине одговарали су и криви и некриви пред међународним судовима а и пред судом БиХ, само за злочине над Србима нико није одговарао, чак ни Насер Орић, он је заштићена биљка”, рекао је Додик.

На простору Сребренице у периоду 1992-1995. је, према задњој пресуди Хашког трибунала, 4.100 муслимана али се нигдје не помиње између 2.000 и 3.000 Срба који су тамо погинули, напоменуо је Додик. 

„Геноцид није ни имао претпоставку да се то деси, то је измишљотина која ће нас раставити. Нас покушавају да приморају да останемо и поред чињенице да нас блате, да нам стално намећу квалификације које не постоје. Поносан сам на одлучност да проведемо мјере. Република Српска је стабилна и сигурна, и неће бити угрожена”, изјавио је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана