Dodik nakon sastanka sa Lavrovom ima važnu poruku

Srna
Dodik nakon sastanka sa Lavrovom ima važnu poruku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prikom današnjeg sastanka s ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom u Antaliji izrazio zahvalnost za nisku cijenu gasa i ukazao na važnost nastavka projekta izgradnje gasovoda u Srpskoj.

"Mislim da su nam muslimani nanijeli ozbiljnu štetu. Moraćemo da nađemo načina kako ćemo to u narednom periodu fakturisati. Izgubili smo priliku da dobijemo prioritet. Da smo imali gas, a mogli smo, Republika Srpska bi u svom dijelu imale ozbiljne prilive stranih investicija", istakao je Dodik.

On je rekao da su postojali investitori koji su bili spremni da zbog jeftinog energenta presele poslovanje i da gas u Srpskoj plaćaju nekoliko puta niže, javlja izvještač Srne iz Antalije.

"Ta ozbiljna pretpostavka za razvoj Republike Srpske urušena je od muslimana. I to treba da se zna. Ne mogu očekivati nikakvu vrstu povjerenja. Moraće da nam isporuče taj projekat inače ćemo imati priliku da gledamo stvari na identičan način", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske razgovarao je sa ruskim ministrom spoljnih poslova o još jednom značajnom projektu - izgradnji Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

"Informisao sam ministra Lavrova i o aktivnostima na izgradnji Srpsko-ruskog hrama, za šta je on iskazao veliku zainteresovan, a na toj lokaciji je i boravio. Do kraja godine trebalo bi da bude završen krov i osveštana zvona na posebnoj liturgiji koja će biti organizovana u okviru eparhije", naveo je Dodik.

On je naglasio da je razgovarano i o aktuelnim pitanjima, te da više niko ne računa na Zapad, jer su dvostruki aršini glavno obilježje njihove politike.

"Mogli smo da čujemo i priču o tome kako je bombardovanje Jugoslavije Zapad opravdavao humanitarnim razlozima. Nije se libio da razvali brojne režime širom svijeta kroz obojene revolucije", podsjetio je Dodik.

Kada je riječ o Ukrajini, dodao je on, Zapad nije poštovao dogovor sklopljen sa predsjednikom Rusije, što je potvrdila i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Rusi su jasno rekli da žele da ostanu u tom sporazumu ali morali su da brane svoje kada su shvatili da je to prevara. Sve su to znali na Zapadu ali su ignorisali kao da je riječ o nekoj beznačajnoj državi, a ne o Ruskoj Federaciji, istakao je Dodik.

On je istakao da se Rusija zalaže za mir i stabilizaciju prilika, ali da Zapad uporno naoružava Ukrajinu i vodi svoj rat na štetu Ukrajine i njenih građana.

"Oni i dalje ohrabruju neke snage u Ukrajini da ne sjednu za pregovarački sto. Mogli ste da čujete izjavu /Emanuela/ Makrona da je spreman da pošalje vojsku u Ukrajinu. To je gotovo sigurno izazovanje trećeg svjetskog rata", ukazao je Dodik.

On je konstatovao da se Zapadu na može vjerovati, jer su mnogo puta govorili jedno a radili drugo. "Oni bi kažnjavali svakog ko drugačije misli", istakao je predsjednik Srpske novinarima u Antaliji.

Predsjednik Srpske zahvalio je ministru Lavrovu za nedavnu posjetu Ruskoj Federaciji, sastanku sa predsjednikom Vladimirom Putinom i uručenom ordenu.

Dodik je tokom učešća na Diplomatskom forumu u Antaliji razgovarao i sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom, a večeras ga očekuje sastanak i sa premijerom Viktorom Orbanom.

"Ovo je bila dobra prilika da se sretnemo sa mnogim ljudima. Zahvalan sam predsjedniku Turske /Redžepu Tajipu Erdoganu/ na pozivu i tretmanu koji mi je pružen. Ovo je bio jedan koristan, konstruktivan i važan dan za Republiku Srpsku i naše napore, kao i da objasnimo našu poziciju i obezbijedimo realizaciju projekata koji su u zastoju", zaključio je Dodik.

Na sastanku u Antaliji s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom reafirmisali smo projekte izgradnje gasovoda u Srpskoj.
Obavijestili smo Lavrova da se realizuju neki projekti koji su prethodno dogovoreni.

Jedan od tih projekata je izgradnja srpsko-ruskog hrama u… pic.twitter.com/TRhByhxLib

— Milorad Dodik (@MiloradDodik) March 1, 2024

Povezane vijesti:

Dodik: Erdogan je u pravu da je propao sadašnji poredak u svijetu

Dodik razgovarao sa Lavrovom u Antaliji

Cvijanović: Visoko cijenimo poziciju Rusije prema BiH

Dodik se sastao sa Erdoganom (VIDEO)

U Antaliji susret Cvijanovićeve, Dodika i Orbana

Diplomatski forum u Antaliji: Prisustvuju Dodik i Cvijanovićeva

Cvijanović: Zadovoljstvo zbog prisustva Diplomatskom forumu u Antaliji

Lavrov stigao u Antaliju, danas sastanak s Dodikom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana