Dodik: Najmoćnije srpsko sredstvo - glas

Srna
Dodik: Najmoćnije srpsko sredstvo - glas

Staro Nagoričane - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poželio je uspjeh Eleni Jaćimović, kandidatu Demokratske partije Srba u Makedoniji za načelnika opštine Staro Nagoričani na lokalnim izborima i pozvao Srbe da joj daju podršku jer je najmoćnije srpsko sredstvo glas.

Obraćajući se na završnom mitingu Demokratske partije Srba na gradskom trgu u Starom Nagoričanu, Dodik je rekao da će pobjeda Jaćimovićeve obezbijediti da opština Staro Nagoričane funkcioniše kao epicentar u kome će se okupljati Srbi iz Republike Srpske i Srbije u nastojanju da pomognu.


"Ovo je početak naše saradnje. Uvjeren sam da će se jedna opština iz Republike Srpske vrlo brzo pobratimiti sa vašom opštinom i da ćemo sarađivati. Srbi mora da nauče da više u istoriji nema pušaka i topova, već da je najmoćnije srpsko sredstvo glas. Zato morate svi da izađete na izbore i da glasate za Elenu", poručio je Dodik.

Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković zahvalio je Dodiku za podršku i naglasio da Srbi iz Makedonije smatraju Republiku Srpsku svojom drugom domovinom.

"Naša deviza je uvijek svoji, a nikada sami. Uvijek smo bili svoji, a uvijek smo sarađivali sa drugima. Imamo prijatelje i partnere među Makedoncima, podršku iz Srbije, a u posljednje vrijeme podršku od naše braće iz Ruske Federacije, iz partije predsjednika Vladimira Putina, a postali smo prijatelji sa borcem za srpski narod - predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom", rekao je Stoilković.

On je podsjetio da je Srbija odborila 1,2 miliona evra za pomoć opštinama u kojima žive Srbi u Makedoniji, među kojima i Starom Nagoričanu.

Kandidat za načelnika Starog Nagoričana Eleni Jaćimović predstavila je program koalicije "Za bolju Makedoniju", koju predvodi VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Jaćimović obećala je rješavanje gorućih infrastrukturnih problema i besprijekorno funkcionisanje opštine.

Predsjednik Repiblike Srpske je tokom boravka u Starom Nagoričanu razgovarao sa opštinskim čelnicima, te posjetio Crkvu Svetog Đorđa iz 14. vijeka, koju je sagradio kralj Milan.

Dodik je rukovodstvu opštine obećao pomoć u realizaciji jednog infrastrukturnog projekta.

"Početkom naredne godine obezbijediću pomoć Vlade Republike Srpske za jedan infrastrukturni projekat. Opština neka izabere šta je prioritetno. Time želimo da pokažemo da su naše namjere ozbiljne, kao i solidarnost sa ljudima koji ovdje žive", rekao je Dodik.

Na lokalnim izborima, koji će biti održani u nedjelju, 15. oktobra, Demokratska partija Srba nastupiće u koaliciji "Za bolju Makedoniju", koju predvodi VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Srbi čine 80 odsto ukupne populacije Starog Nagoričana, opštine na sjeveru Makedonije u kojoj je, prema posljednjem popisu iz 2002. godine, živelo 555 stanovnika.

U Makedoniji, prema ovom popisu, živi 35.939 Srba, odnosno 1,78 odsto ukupne populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana