Dodik: Na nivou BiH ne postoji civilna zaštita

Srna
Dodik: Na nivou BiH ne postoji civilna zaštita

BANjALUKA - Timovi civilne zaštite iz Republike Srpske i Federacije BiH nisu mogli zajedno otići u Tursku koju je pogodio jak zemljotres, jer ova vrsta pomoći uopšte nije predviđena za nivo BiH na kojem ne postoji civilna zaštita, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Može da bude, ali je nema institucionalno. Više nadležnosti u pogledu humanitarnog pomaganja ima opština nego nivo BiH" naveo je Dodik, podsjetivši da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da postoje procedure i nadležnosti.

On je istakao da nije bilo potrebe za zajednički odlazak u Tursku timova civilne zaštite iz Republike Srpske i FBiH, te napomenuo da se zajednički nastup uvijek zloupotrijebi pokušajima potenciranja priče samo o BiH.

Dodik je rekao da u FBiH za odlazak u Tursku nisu bili spremni dva dana, dok je Srpska bila spremna da to promptno učini.

On je naglasio da je slanje ekipe iz Srpske dio dogovora koji je imao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Samo bolesna politička društva mogu potencirati neke druge stvari sem humanitarnih" rekao je Dodik večeras za Alternativnu televiziju, komentarišući navode iz FBiH da je slanjem pripadnika Civilne zaštite Srpske u Tursku ponizio BiH.

On je dodao da je pozvao Erdoganov kabinet čim se dogodio zemljotres i ponudio podršku i pomoć, rekavši da je Srpska spremna da pošalje svoj tim.

Dodik je rekao da je juče u ime Republike Srpske otišlo 21 lice specijalizovano za pomoć stradalim u ruševinama i svi članovi te ekipe imaju potrebne sertifikate, te dodao da se koordinira na onom što je još potrebno.

BiH ostaje na poziciji nepriznavanja samoproglašenog Kosova

Dodik je rekao da BiH, isključivo zbog Republike Srpske, ostaje u poziciji da neće priznati samoproglašeno Kosovo.

"Bićemo veoma oprezni ukoliko dođemo u određenu poziciju da moramo da odlučujemo da li ćemo dati slobodu kretanja uz ličnu kartu, pogotovo imajući u vidu da se svako malo ti kvazi kosovski lideri obruše na Srpsku i u negativnom kontekstu govore o njoj", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je tu riječ o nekoj vrsti političkog reciprociteta.

On je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić veoma jasno rekao da nema namjeru da prizna Kosovo i prihvati da ono bude članica UN.

"Vidljivo je da međunarodni faktor ide polako i korak po korak oduzima određene stvari, kao što je ovdje kod nas slično bilo, ali smo to sada zaustavili, te je stalna tema kako da vratimo ono što su nam uzeli", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana