Додик: На нивоу БиХ не постоји цивилна заштита

Срна
Додик: На нивоу БиХ не постоји цивилна заштита

БАЊАЛУКА - Тимови цивилне заштите из Републике Српске и Федерације БиХ нису могли заједно отићи у Турску коју је погодио јак земљотрес, јер ова врста помоћи уопште није предвиђена за ниво БиХ на којем не постоји цивилна заштита, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Може да буде, али је нема институционално. Више надлежности у погледу хуманитарног помагања има општина него ниво БиХ" навео је Додик, подсјетивши да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да постоје процедуре и надлежности.

Он је истакао да није било потребе за заједнички одлазак у Турску тимова цивилне заштите из Републике Српске и ФБиХ, те напоменуо да се заједнички наступ увијек злоупотријеби покушајима потенцирања приче само о БиХ.

Додик је рекао да у ФБиХ за одлазак у Турску нису били спремни два дана, док је Српска била спремна да то промптно учини.

Он је нагласио да је слање екипе из Српске дио договора који је имао са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Само болесна политичка друштва могу потенцирати неке друге ствари сем хуманитарних" рекао је Додик вечерас за Алтернативну телевизију, коментаришући наводе из ФБиХ да је слањем припадника Цивилне заштите Српске у Турску понизио БиХ.

Он је додао да је позвао Ердоганов кабинет чим се догодио земљотрес и понудио подршку и помоћ, рекавши да је Српска спремна да пошаље свој тим.

Додик је рекао да је јуче у име Републике Српске отишло 21 лице специјализовано за помоћ страдалим у рушевинама и сви чланови те екипе имају потребне сертификате, те додао да се координира на оном што је још потребно.

БиХ остаје на позицији непризнавања самопроглашеног Косова

Додик је рекао да БиХ, искључиво због Републике Српске, остаје у позицији да неће признати самопроглашено Косово.

"Бићемо веома опрезни уколико дођемо у одређену позицију да морамо да одлучујемо да ли ћемо дати слободу кретања уз личну карту, поготово имајући у виду да се свако мало ти квази косовски лидери обруше на Српску и у негативном контексту говоре о њој", рекао је Додик.

Додик је навео да је ту ријеч о некој врсти политичког реципроцитета.

Он је рекао да је предсједник Србије Александар Вучић веома јасно рекао да нема намјеру да призна Косово и прихвати да оно буде чланица УН.

"Видљиво је да међународни фактор иде полако и корак по корак одузима одређене ствари, као што је овдје код нас слично било, али смо то сада зауставили, те је стална тема како да вратимо оно што су нам узели", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана