Dodik: Jedinstveno i argumentovano smo branili srpske pozicije

Srna
Dodik: Jedinstveno i argumentovano smo branili srpske pozicije

Tirana - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Tirani argumentovano i jedinstveno branili srpske pozicije.

Dodik je naglasio da su Vučić i on relaksirani jer su u Tirani mogli da jedinstveno brane srpske pozicije i da, kako je rekao, ukazuju na stereotipizaciju prema Srbima u Republici Srpskoj i prema Srbiji da argumentovano stave stvari u drugi tok. On je naveo da je bio izuzetno zadovoljan što je predsjednik Srbije bio veoma direktan i otvoreno odgovorio i branio stavove Srbije i rekao /predsjedniku samoproglašenog Kosova/ Hašimu Tačiju da je njegovo mjesto razgovor, da mu ne može pomoći ni Amerika, niti bilo ko drugi ako nema dogovora sa Srbijom.

“Mi pratimo i podržavamo ono što je stav Srbije. U tom pogledu mi ne priznajemo Kosovo, niti ćemo ga priznati bez obzira na apele koji se pokušavaju ovdje dati. Ono što bude urađeno u dijalogu kao rezultat, mi ćemo podržati onog trenutka kada to kaže Srbija i naravno kada to kaže Beograd”, rekao je Dodik.

On je naveo da je važno da u Tirani nije bilo neke idilične priče nego da je rečeno ono što je realnost, te da je činjenica da je eskalirao pristup da se ne otvaraju neki problemi jer je Tači tražio i iznosio svoje ranije poznate stavove.

“Znate da je juče govorio o temi ujedinjavanja Kosova i Albanije. Rečeno mu je da kada bismo mi to uradili i kada bi saopštili svijetu da smo razgovarali o toj temi i da smo dogovorili, da bi odmah bila reakcija. Ovdje je to bilo sasvim neprimijećeno od onih koji su trebalo da primijete takav politički pristup”, rekao je Dodik.

Govoreći o raspravi sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem na samitu u Tirani, Dodik je rekao da ono što je vidljivo u BiH jeste nesposobnost BiH da formira vlast nakon izbora.

“To je najlošija moguća poruka. Imate demokratske izbore, imate ljude koji glasaju na tim izborima i vi ignorišete njihovu volju zato što smatrate da imate neke druge prioritete”, istakao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da je tokom razgovora u Tirani bilo mnogo otvorenih pitanja i na relaciji BiH-Hrvatska, gdje je jasno rečeno da Hrvatska podržava reformu izbornog sistema u BiH koja podrazumijeva da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, sa čime se Republika Srpska slaže.

“Nemamo nijedan problem u vezi s tim i u tom pogledu treba da se ubrza taj proces, kao i pitanje žPelješkog mostaž zato što Hrvatska smatra da je njeno pravo da tim suvereno upravlja, a sa druge strane u BiH postoji stalni napor da se to problematizuje. Mogli smo da čujemo i stav predsjednice Hrvatske /Kolinde Grabar Kitarović/ o tom pitanju”, rekao je Dodik.

Dodik razgovarao sa Kitarovićevom o Izbornom zakonu, Pelješkom mostu...

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, razgovarao je danas u Tirani sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Dodik i Kitarovićeva su razmijenili mišnjljenja i o izmjenama Izbornog zakona u BiH, te izgradnji Pelješkog mosta.

Dodik je naglasio da izgradnja Pelješkog mosta nije suprotna interesima BiH, te da će taj projekat biti od značaja i za BiH, i za Hrvatsku, kao i za cijeli region.

On je obnovio poziv Kitarovićevoj da posjeti BiH, što je ona i prihvatila.

Kitarovićeva je na Samitu Brdo-Brioni u Tirani ponovila da je izgradnja Pelješkog mosta važan razvojni projekat koji je bitan za Hrvatsku, te da ni na koji način ne ugrožava interese BiH.

“Pitanje Pelješkog mosta apsolutno nije usmjereno protiv interesa BiH”, naglasila je Kitarovićeva, obrativši se posebno bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, s obzirom da se bošnjački političari u BiH već duže vremena protive izgradnji mosta povezujući njegovu gradnju sa određivanjem granice na moru između Hrvatske i BiH i pitanjem izlaska BiH na otvoreno more. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana